Cryptopunks, genellikle NFT ve takas edilemeyen tokenlar olarak bilinen kriptografik koleksiyon piyasası, özellikle 2021'in ilk dokuz ayında 2,5 milyar dolarlık işlem hacmiyle patlama yapmıştı. NFT projelerinden biri de piksel tabanlı bir avatar seti olan CryptoPunks 'tır.
Kimisi değişik şapkalar takıyor, kimisi uzaylı!
Birinin ağzında sigara var diğeri ise maskeli!
Ama bu sanat eserlerinin hepsi çok havalı. Bir o kadar da değerli olan CyrptoPunks, NFT projelerinden biri de piksel tabanlı bir avatar seti olarak tanımlanabilir.
Kriptografik koleksiyon eserleri kapsayan NFT piyasaları, 2021 yılı içinde 2,5 milyar dolarlık işlem hacmiyle patlama yaptığında ortaya çıkan NFT koleksiyonları arasında en çok merak edilenler arasında yer alan CyrptoPunks nedir ne değildir öğrenmeden önce “En Yaygın 7 NFT Kullanım Alanı” makalemize bakmak isteyebilirsiniz.
İçindekiler
Değişen dünyada Bitcoin ile başlayan dijital merkeziyetsizlik furyası tarihteki diğer anarşist akımlarla sık sık benzeştirilmektedir. Kripto paralar ve blokzincir teknolojisinin devlet otoritelerine ve finansal bankacılık tekellerine karşı bir isyan dalgası olarak yayılmaya başladığından beri sadece finansal ve otoriter yapılar değil sanat gibi alanlarda da dönüşüm başlamıştır.
Bu noktada değeri milyonlarca doları bulan sanat eserlerinin her zaman akrilik üzerine sulu ya da guaj boya tabloları olarak kalması da beklenemezdi değil mi?
O zaman sizi yeni nesil sanat eserleriyle tanıştıralım: CyrptoPunks.
İşte maddeler halinde CyrptoPunk hakkında bilmeniz gerekenler:
CryptoPunks, 2017 yılında Matt Hall ve John Watkinson tarafından yaratıldı. Yazılımcı ikili, binlerce benzersiz avatar üretebilecek bir yazılım programı oluşturmayı amaçladı, ardından toplam 10.000 avatar ürettiler.
CryptoPunks yaratıcıları Hall ve Watkinson ilk olarak bu yazılımı uygulama geliştirmek için kullanabileceklerini düşündü, ancak bu üretilen CryptoPunks avatarları kripto dünyasında yükselen bir piyasa haline geldi. Bu dijital olarak oluşturulmuş sanat formu, Ethereum blok zincirinde saklanıyor.
Boğazdaki yalıların ve sarayların içindeki üst düzey sanat eserleri neden bu kadar popüler diye sorabilir misiniz?
Bir sanat eserinin ne kadar yüksek fiyattan satılacağı onu almak isteyenlerin talepleri doğrultusunda gelişmez mi?
CyrptoPunks hikayesi de işte böyle başlıyor:
Ekonominin temel yasalarından biri, bir malın doğru fiyatının, kişinin ödemeye razı olduğu fiyat olduğudur. Bu yasa temelde herhangi bir mal için herhangi bir fiyatın doğruluğunun değişkenliğine işaret ederken arz edilen ürüne gelen talepteki artış ve azalış fiyat dengesinin en belirleyici kilidi.
Bazıları Cryptopunks'ı sanat eseri olarak görüyor. Sanat eseri değilse de kesinlikle koleksiyoncu öğeleri olarak kabul edilebilirler. Eğer koleksiyon yapıyorsanız, küçük bir şeyin değerinin çok yüksek fiyatlara ulaşabileceğini iyi bilirsiniz. Bu her zaman arz ve talepten ve nesnenin kıtlığından kaynaklanır.
Jean Baptiste Say’ın da dediği gibi “her arz kendi talebini yaratır!”.
CryptoPunks satın alma işlemleri için şu an en popüler platform LarvaLabs web sitesi.
Bu sitede avatar satın alabileceğiniz gibi satın aldığınız avatarları da satabileceğiniz bir CryptoPunks pazarı bulunuyor. Sistem ise diğer NFT pazarlarıyla çok benzer ancak fiyatlar konusunda pek öyle bir diyemeyiz:
“Meta Evrende NFT Arazi Nasıl Alınır?” makalemizde NFT almak isteyenlere bulunduğumuz tavsiyeler CyrptPunk almak isteyenler için de tamamıyla geçerli.
Mesela daha uygun fiyatlara CyrptoPunks sahibi olmak isterseniz zaman zaman CryptoPunks satışı için yapılan açık artırmaları takip etmek oldukça faydalı olabilir.