Bitcoin madenciliği (BTC Mining), Blockchain teknolojisi ile yapılmaktadır. Block zincirdeki full node’lar sayesinde Genesis bloğunda yapılan bütün işlemler kaydedilir ve Miner Node’ların anlık çözdükleri problemlerle Bitcoin üretme işlemi gerçekleşmiş olur. Şimdi bu karmaşık gelen cümleleri kolay bir şekilde anlayalım.
Yazılım sektörleri arasında katlanarak büyüyen kriptografi alanı, kripto para piyasalarındaki metaların çeşitliliğini de adeta arşa çıkardı.
Her kripto para tabiki de bir Bitcoin değildir. Coin ve tokenlerin her biri ayrı üretim süreçleri, whitepaperlar ve amaçlar doğrultusunda bir yenilik sunmaya çalışır. Kripto paralar arasında BTC’nin konumu ise neredeyse Game of Thrones dizisindeki demir tahta benzetilebilir.
Bitcoin’in en yüksek fiyatı neredeyse 70 bin doları bulmuş ve piyasanın ayı trendinde bile 30 binlerin aşağısına kolay kolay düşmemiştir. Bu nedenle bir Bitcoin almak çoğu insan için bir hayal olabilir. Ancak bir Bitcoin sahibi olmak için satın almaktan başka yollar da vardır. Blockchain teknolojisinin bize sağladığı imkanlarla kazım işlemi olarak da bilinen bitcoin madenciliği yaparak kendi Bitcoin'inizi üretebilirsiniz.
İçindekiler
BTC her şeyden önce arzı sınırlı bir kripto metadır. Ancak sınırlı olan bu arz henüz bütünüyle piyasada dolaşıma sokulmamıştır.
Haliyle arz potansiyeli dolana kadar halen yeni BTC’ler üretmek ve Bitcoin sahibi olmak mümkündür. Bu doğrultuda yeni kripto paralar, coinler üretmenin tek yolu ise Bitcoin mining olarak adlandırılan VE Türkçeye Bitcoin madencilik olarak çevrilebilecek faaliyetlerdir.
Bu faaliyetler pratikte blok zincirlere veri eklemleme mekanizmalarından vücuda gelmektedir.
Blok zincirdeki full node’lar sayesinde Genesis bloğunda yapılan bütün işlemler kaydedilir ve Miner Node’ların anlık çözdükleri problemlerle Bitcoin üretme işlemi gerçekleşmiş olur.
Mining kavramı Türkçe’ye madencilik olarak çevrilebilir. Maden işleriyle ilgisi açısından kazma eylemiyle de özdeşleştirilmektedir.
Fikir birliği (consensus, mutabakat) algoritmaları arasından Proof of Work (PoW, İş İspatı) kullanan blokzincir ağlarında madencilik yapmadan yoktan bir coin elde etmek ise olasılıksız bir durumdur.
Kripto paralardan bazıları sınırsız arza sahip olsalar bile BTC’nin sınırlı arz sunması, haliyle ona olan madencilik eylemlerini daha değerli kılarken bir o kadar da kısıtlı alanlar oluşturur. Peki madencilik yapmak isteyen herkesin bilmesi gereken veriler nelerdir? Şüphesiz ki bunlarında başında BTC’nin toplam arz sınırı ve BTC madenciliği ile bir Bitcoin elde etmenin ne kadar süreceği bilgileri yer almaktadır.
BTC’nin bağlı olduğu protokol, onun Bitcoin blok zincir ağından üretim sayısını 21 milyon Bitcoin kripto parası şeklinde sınırlamıştır. Yirmi bir milyon sayısı ilk bakışta hepimiz için oldukça büyük bir miktar olsa da her geçen gün artan küresel çaplı madencilik faaliyetleri bünyesinde hız kazanan BTC yaratım süreçleri halving denilen bir sistem ile görece hız kesmektedir.
Zaten 2020 yılı itibariyle takribi olarak 18,9 milyon BTC’nin kripto para piyasalarında dolaşımda olduğu bilinmektedir. Bu ise arzın yaklaşık %90’ına tekabül eder. Haliyle 2009’dan bu yana yüzde 90’lık bir üretim yapılması, kalan %10 için halving uygumalarını beraberinde getirmiştir.
Halving kavramının Türkçe karşılığı yarılanma olarak ifade edilebilir. Yarılanma demek, BTC üretim süreçlerinde, belirli bir vakit karşılığında elde edilen kripto paraların kademeli ve periyodik açıdan azaltıması anlamına gelmektedir.
Bitcoin madenciliği, kısaca Bitcoin'in, bir kripto para olarak dolaşıma girdiği süreçler bütününden ibarettir. Bu süreçler kabaca şu maddeler ile açıklanabilir:
Bitcoin madenciliği yapmak için çeşitli donanımlar gereklidir. Ancak, her donanım madencilik açısından denk sayılmamalı ve donanımlar arasındaki farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.
Örnek vermek gerekirse bazı yüksek nitelikli teçhizatın diğer donanımlardan daha yüksek BTC karşılıkları verdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca listelediğimiz şu maddelerde de BTC madenciliği adına bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz:
Peki 2022 itibariyle karşılığında 6.25 adet BTC kazanabileceğimiz bir blok kazmak (mining) ne kadar sürecektir?
Aslında başlıktaki sorunun cevabı çoğunlukla on dakikadır. Ancak işlemcilerin yoğun ya da yavaş çalışmasına neden olan etkenler hiçbir zaman yüzde yüz netlikte öngörülemez. Bu nedenle on dakikalık süreç aksayabilir ve uzayabilir.
Blok kazma süreçleri; BTC’nin popülerliği, fiyatları gibi değişkenlerden çok teknik meseleler doğrultusunda değişiklik göstermektedir.