Metaverse kavramının hayatımızdaki yerinin artmasıyla birlikte, bir takım küresel firmalar meta evreni inşa etme girişimlerinde bulundu.
Meta evrenler geleceğimize dair tahmin bile edemeyeceğimiz çeşitli olanaklar sunacak gibi görünüyor. Ortaya çıkacak fırsatlar ise şimdiden küresel şirketlerin ajandasında kendilerine yer bulmaya başladı.
Hatta 2021 itibariyle, küresel ölçekteki teknoloji devleri arasında da bir tür inşa yarışı başladığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Peki bir Metaverse Evreni inşa etmekle ilgilenen şirketler hangileridir?
Bu şirketlerin meta evren inşa süreçlerine hızlı bir giriş yapmasının nedenleri nelerdir?
Altı küresel şirketi ele alacağımız bu makalede bu sorulara yanıt bulabilirsiniz. Lakin öncesinde nedir bu işin aslı astarı öğrenmek isterseniz mutlaka şu makaleye göz atın: Meta Evren NFT Arazileri: Kripto Emlak Sektörü
İçindekiler
Bir meta evren inşa etmek her şeyden önce oldukça vakit ve emek isteyen bir uğraştır.
Tabi bu uğraşın detaylarını incelemeden önce, meta evren inşasında gerek duyulan altyapının kimler sayesinde geliştirildiğine kısaca değinmek gereksinimi doğar. Çünkü meta evrenin, ilgi çekici doğası, inşasında yaşanan, küresel şirketler ve bireysel teşebbüslerin çok ötesinde kolektif bir yaratma sürecinden ileri geliyor.
Oyunların, iş ve finans dünyasının yanı sıra eğlence sektörünün de yer aldığı birbirinden farklı birçok öğeye ihtiyaç duyulan meta evren inşalarında, bireysel çalışanlar, küçük geliştirme takımları ve küresel şirketler aynı potada eritilen aktörler konumunda bulunuyor.
Kısacası zaman ve emek harcayabilecek herkes meta evrenin inşa sürecinde rol oynabilmektedir. Bu gerçeği göz önünde tutarak, görece daha büyük aktörler kabul edebileceğimiz küresel (bazıları çok uluslu) büyüklükteki şirketlerin meta evren çalışmalarına bakmak bu heyecan verici dünyayı anlamamız için yol gösterici olacaktır.
Şirketlerin bu platformları haliyle meta evrende yer alacak alanlar olarak görmesi, meta evreni inşa etmek konusundaki motivasyonlarından kaynaklıdır. Kripto para projeleri kadar kripto meta evren tasarımları da kazanç sağladıkça ilerleme katetmiş, ilerledikçe de kazanç getirmiştir.
Devasa teknoloji şirketleri de bu alandaki kazançları pekiştirmek ve henüz yeni yeni ortaya çıkan pastadan aslan payını alabilmek için meta evren inşası trendinde bir yarış halindedir. Kapitalizmin ve finansal piyasaların yegâne kuralı trendi yakalamak ve sermaye birikimi büyütmek adına yeni teknolojilere ve pazarlara yayılım yapmaktır.
İşte bu durum dünyanın sermaye devleri tarafından bu kadar iyi anlaşılmasa bugün ne Google dan ne de Microfsoft’tan bahsedilebilirdi. Haliyle bu şirketlerin ilgi odağı demek, para kazanılacak bir alan demektir.
Bir anda siz de bu yeni yatırım pazarına nasıl girebileceğinizi merak ettiniz mi? O zaman sizi şöyle alalım: “Meta Evrende Yeriniz Olsun: Metaverse Satın Alma Rehberi”
Birazdan ele alacağımız altı farklı şirketin bazıları hali hazırda, önemli metaverse alanları ve ileri gelen platformlara zaten sahip durumdadır. Meta şirketi Facebook ve İnstagrama, Tencent firması WeChat'e, Epic Games ise çok bilinen Fortnite'a sahiptir.
İşte bu yarışta saf tutan altı büyük küresel şirket:
Çoğumuzun isimlerini bildiğimiz bu küresel şirketlere gelin bir de meta evren inşa perspektifinden bakalım.
Varsa bir sorunuz Google amcaya sorunuz. Şaka bir yana bir arama motoru olarak dünyaya hükmeden Google’ın odaklandığı herhangi bir sektörün başarısız olma ihtimali var mı?
2015’ten bu yana Google’ın tepesindeki isim Pichai, CEO’luk görevi boyunca meta evren ile ilgili konulara doğrudan eğilen kişilerden birisidir. Pichai bir medya kuruluşuyla yaptığı mülakatta "IT’nin (Information Technology), bilgi işlemi yükseltilmiş gerçeklikle genişletilmiş bir biçimde geliştirmesi" şeklinde bir meta evren tanımlaması yapmıştır.
Zaten Google, Google Glass inovasyonu ile mevcut durumda, artırılmış gerçeklik tecrübesine sahip şirketlerin başında gelmektedir. 2021 yılının Kasım ayında bu şirket, VR (virtual reality) ve AR (augmented reality) iş geliştirme ekiplerini, Project Starline ismindeki holografik video konferans aracını da dahil edecek şekilde, Google Labs departmanı olarak düzenlemiştir.
Google'ın en büyük odak noktası artık bu sanal ve artırılmış gerçeklik alanlarında oluşturulan avatarlar sayesinde sanal ve gerçek dünyaları ortak olarak kullanıp insanları birbiriyle bağlayabilmektir. Ele aldığımız altı şirket içinde piyasadaki büyüklüğü ile öne çıkan Google henüz tam bir meta evren inşa etmemiş ancak hedeflerini sürekli olarak bu doğrultuda güncellemiştir.
Facebook, geniş çaplı meta evren inşası alanında, en çok gündeme gelen şirketlerin başında gelmektedir. Facebook olan ve küresel çapta bilinirliği olan şirket ismini, Meta olarak değiştirmesi konuya olan ilgisinin niteliğini ve ciddiyetini gösteriyor denilebilir. Sunduğu hizmetler; Facebook, Instagram ve Oculus VR meta evren inşasında önemli yer kaplarlar.
Eski Facebook, yeni Meta şeklinde tanımlayabileceğimiz bu küresel firma, meta evrenin ana öğelerine şimdiden hâkim görünmektedir. Geniş ölçekli meta evren inşalarının yanısıra, küçük ölçekli inşa projeleri de mevcuttur.
Müşterilerin dijital olarak sarmal biçimde birbirlerine bağlanabildiği VR mesajlaşma, farklı bir sanal gerçeklik sunan Project Cambria ve sanal arazi ve kripto para takası yapılabilen Horizon Market Place gibi dijital yerler Zuckerberg’in önderliğinde hergün daha da gelişim göstermektedir.
CEO Mark Zuckerberg; Benzersiz tokenlerin (NFTs), kripto paraların ve blockchain teknolojisinin, meta evren inşalarındaki kilit önemini anlamış görünmekte ve geliştirilme aşamasındaki Libra projesinin de Meta’ya dahil edilebileceğinin sinyallerini vermektedir.
Bir başka küresel teknoloji devi olan Microsoft ise Mesh for Teams yazılımını bir meta evren ürünü olarak 2022 yılında piyasaya süreceğini kullanıcılarıyla paylaşmıştır. Küresel virüs salgınının çığ gibi büyüyen bir etkisi kabul edebileceğimiz evden çalışma trendleri, meta evren gelişmeleriyle paralellik seyrederken, Microsoft kullanıcılara ürettiği bu yazılım sayesinde dijital bir kimlik ve sanal gerçeklikte bir ofis vaadetmektedir.
Mesh for Teams ana unsurlarından birisi de meta evrenleri tecrübe edebileceğiniz bir avatar yaratma olanağı sunmaktadır. Bu sayede çalışanlar standart donanımlar vasıtasıyla sanal gerçekliği iş hayatlarına adapte edebilecek görünmektedir.
Kripto para yatırımcılarının aşina olduğu, küresel bir şirket olan Binance, kripto alım satımı yapabileceğiniz bir borsa olarak ana faaliyetlerini yürütürken bir yandan da meta evren inşasına dair çalışmalar yapmaktadır.
Binance’ın önemi kripto paranın ve blockchain teknolojisinin, meta evrenlerdeki önemli pozisyonundan kaynaklanır. Sanal varlıklarında farklı meta evren ekosistemleri içinde de ticarete konu olması Binance NFT Pazarı sayesinde giderek yaygın hale gelmektedir.
Meta evren tokenlerinin, likit piyasalar oluşturmak ve sektörün büyümesine yardım sağlamak vizyonları, Binance’ın inovasyon çabaları içinde önemli yer tutmaktadır.
Ancak Binance ile para kazanarak kripto dünyasında yer almak için Metaverse geliştirmeleri tek yol değildir. Hatta bu yollardan en popüleri için şu üç makaleye göz atmanız yatırımlarınızı genişletmeniz için size güzel fırsatlar sunabilir:
Fortnite, küresel anlamda meta evren inşa eden şirketlerin arasında yer alan Epic Games’in en önemli sanal dünyalarından birisi olarak kabul edilir. Epic Games ve Fortnite oyununa dair genel bir perspektif şu maddeler ile çizilebilir:
Epic Games’in arkasından Tencent şirketi de küresel çapta lider video oyunu satıcılarından birisi haline gelmiştir. Tencent, video oyun platformlarının yanı sıra WeChat ve TencentQQ gibi Çin sosyal ağları ve mesajlaşma platformlarına da sahiptir. Tencent’in meta evren perspektifinde; e-ticaret, müzik, sesli sohbet gibi fikirlerin yer aldığı web portalları önemli roller oynar. Örneğin WeChat, sosyal medya mecralarıyla paralel çalışabilen mobil ödeme uygulaması içermekte haliyle bu evrenlerin likit piyasalara dönüşmesinde önemli bir inovasyon kabul edilmektedir.
Tencent’in yönetim kadrosu; oyun altapılarının meta evrenlerdeki önemleri doğrultusunda, meta evrenlerdeki oyunlaştırma süreçlerinin önderi olmayı planlıyor görünmektedir. Tencent’in önceki küresel şirketlerden bir farkı vardır.
Bu fark bu şirketin, donanım ve teçhizat gibi somut materyalleri doğrudan dışarıdan alması ve meta evren piyasasının daha çok yazılım kısmına odaklanmasıdır. Meta evrenlerde video oyunlarıyla yer almasını beklediğimiz Tencent, League of Legens kurucusu Riot Games ile rekabet halinde, daha fazla oyuncuyu meta evrene entegre etme yarışının en önemli aktörleri arasında yer alır.