Geçtiğimiz senenin başlarında popüler olmaya başlayan NFT’ler hem kullanıcılar tarafından hem de genel olarak internet ortamında karmaşık tepkilere sebep oldu. Fakat olumlu olumsuz tüm eleştirilere ve yorumlara rağmen Non Fuhttps://isternet.com/content/17/kripto-para-yatirimi-gelecegin-ekonomisi-ilengible Token olarak bilinen NFTler yalnızca bir sene içinde inanılmaz bir piyasa oluşturdu ve NFT sanatçıları yine yalnızca bir sene içinde milyar dolarlara ulaşan kazanımlar elde etti.
Bazı güvenilir analistlerin ifade ettiğine göre, 2022 yılının ocak ayında olduğumuz bugünlerde NFT evreninin toplam piyasa değeri 7 milyar dolara ulaşmış durumda. Değiştirilemeyen token (NFT’lerin) popülaritesi artıkça değerlerine değer ekleniyor ve gerçekten servete dönüşen NFT’ler olarak kripto dünyasında yerlerini alıyorlar.
Bu noktada en pahalı NFT eserleri sıklıkla koleksiyon ürünleri olmakla birlikte En Yaygın NFT Kullanım Alanları makalemizden NFT hakkındaki diğer bilgilere ulaşabilirsiniz. Hali hazırda zaten bir NFT sahibiyseniz ve NFT’nizi satmadan pasif gelir elde etmek isterseniz de mutlaka şu makaleyi okuyun deriz: NFT Staking Nedir ve Nasıl Çalışır?
İçindekiler
NFT örnekleri, NFT sanatçıları (Artist) ve blokzincir yazılımcıları tarafından oluşturuluyor. Doğaları gereği benzersiz olan bu tokenler zaman zaman NFT tablo ya da NFT sanat eseri olarak değerlendirilebiliyorlar ve bu mertebede görülen NFT örnekleri tanesi milyon dolarlara ulaşabilen fiyatlara alıcı bulabiliyor.
Piyasadaki en pahalı NFT örnekleri genelde tecrübeli dijital artistlerin ellerinden çıkıyor. Bu artistlerin ellerinden çıkan NFT tablolarına örnek olarak, muhtemelen NFT takipçilerinin çok yakından biliyor olacağı CryptoPunk serisi verilebilir. Ki bu seri aynı zamanda en pahalı NFT eserleri listemizin en ilginç başlıklarından birisi oluyor.
NFT örneklerine incelemeden önce NFT nedir ve nasıl çalışır konusunu anlamak sizin için faydalı olacaktır. https://isternet.com/content/47/nft-non-fungible-token adresinden kafanızdaki NFT Nedir sorusuna cevap bulacaksınız.
Punk henüz ölmedi hatta eskisinden çok daha lüks bir hayat yaşıyor!
CrypyoPunk yirminci yüz yıla damgasını vurmuş punk rüzgarının blokzincir teknolojisine yansıması olarak anlatılabilir. Ancak bu kadar kısa bir cümleyle geçilemeyecek kadar yüksek değerdedir.
Kabaca fötr şapka takan bir maymun olarak betimleyebileceğimiz CryptoPunk #6965 isimli pixel art formatında üretilmiş bir NFT eser geçtiğimiz aylarda tam 800 Etherium'a alıcı buldu. 800 Etherium'u satıldığı dönemde 1,5 milyon dolar olarak düşünebilirsiniz. CryptoPunk eserleri 800 Etherium ile durmadı. Yine 8 bitlik görüntülerden oluşan pixel art formatındaki Punk #3000 isimli NFT eser tam 7,58 milyon dolara, Mart 2021'de, hemen hemen Punk #3000 ile aynı zamanda alıcı bulan CryptoPunk imzalı bir başka NFT tablo Punk #7804 tam 7,56 milyon dolara satıldı. Punk #3000 ve Punk #7804'ün bir başka ortak noktaları ikisinin de son derece nadir görülen Alien Punk serisine ait olmalarıydı.
Bu yüzden CryptoPunks nedir hakkında şöyle de bir içerik oluşturduk: Blockchain'in çılgınları
Öte yandan artık NFT vizyonu genişlediğinden ve herşey NFTye dönüştürülebildiğinden bu işten ciddi anlamda gelir elde edenler sadece dijital artistler değil ve NFT pazar yerleri ya da alım satım yapan yatırımcılar da bu işin ve milyon dolarların ekmeğini yiyor görünmekte.
P2E konseptinden bildiğimiz oyun oynayarak kazanmak bile şaşırtıcı değil ancak daha önce attığınız bir tweet üzerinden para kazanmak nasıl olur tahayyül bile etmesi güç değil mi?
Eğer twitter kurucususu iseniz tabi bu durum çok daha kolay. Üstelik dünyada politik rejimler deviren, twitter diplomasisi diye bir şey çıkaran ve devlet ilişkilerini yöneten bir platformda atılmış ilk tweete sahipseniz!
İşte bunları bir fırsata dönüştüren Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, siteye atılmış olan ilk tweetini bir NFT eserine dönüştürdü ve tam 2,9 milyon dolara alıcı buldu. Jack Dorsey'nin attığı tweet aynen şu ifadeyi içeriyordu; ''just setting up my twttr'', siteye atılmış ilk tweet olma özelliğini taşıyan ve sitenin kurucu sahibi tarafından atılmış bu kısa tweet Türkçe'ye ''Twitter'ımı kuruyorum.'' şeklinde çevrilebilir. Jack Dorsey'nin 21 Mart 2006 tarihinde attığı bu tweet daha önce de belirttiğimiz gibi tam 2,9 milyon dolara Bridge Oracle şirketinin CEO'luğunu yapmakta olan Sina Estavi'ye satıldı.
Twitter dünyayı değiştirmeye devam ederken, dünyanın değişimlerine de oldukça rahat ayak uydurabiliyor ki Elon Musk onu neredeyse Mars fiyatından satın aldı.
Eserlerini Mad Dog Jones, yani Kuduz Köpek Jones mahlası ile üreten Kanadalı sanatçı Michah Dowbak'a ait Replicator isimli NFT eser de piyasaki en değerli NFT eserler arasında bulunuyor. Ufak, loş ve sakin bir odadaki çalışır durumdaki bir fotokopi makinesini gösteren bu eser geçtiğimiz sene tam 4,1 milyon dolar karşılığında yeni sahibi ile kavuştu.
Replicator isimli bu eseri alan kişi hakkında ise hiçbir bilgi bulunmuyor. Müzayedenin yeni sakinlerinden olduğu tahmin edilen bu gizemli kişi kimliğini gizli tutmayı tercih etmiş olmalı.
Doğrusu nostaljiyle karışık güzel bir fotokopi makinasına bu kadar ödemeyi her kim yapsa kendisini gizli tutmak ister diyebiliriz. Blokzincir çağında hala fotokopi makinasının çalışıyor ve para ediyor olması da bir hayli ilginç olsa gerek ki Replicator çok değerli kabul ediliyor.
2013 yılında NSA olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenlik ajansının çeşitli gözetleme programlarını kullanarak halka rıza dışı gözetleme yaptığının bilgilerini sızdıran Edward Snowden'e ait olan Stay Free, yani Özgür Kal isimli bu eser gerçekten oldukça ilgi çekici.
Bir bilgisayar istihbarat uzmanı ve eski bir NSA çalışanı olan Edward Snowden bu değerli bilgileri sızdırarak kendini büyük bir riske atmış ve ülkesi tarafından vatan hainliği yapmakla bile suçlanmıştı. Ancak geçtiğimiz Nisan ayında mahkeme Ulusal Güvenlik Örgütü'nün Amerika Birleşik Devletleri yasalarını açıkça ihlal ettiğine dair bir hüküm getirdi.
Edward Snowden ise bu hükmün belgelerini sayfa sayfa NFT eserlere dönüştürdü ve tam 5,4 milyon dolara satışlarını gerçekleştirdi. Satıştan kâr amacı gütmediğini belirten eski NSA çalışanı Edward Snowden elde ettiği paranın tamamını yardımsever bir vakıf olan Basın Özgürlüğü Vakfı'na bağışladığını açıkladı.
Böylece hem halkını hem de dünya vatandaşlarını sinsi sinsi izleyen ve takip eden ABD güvenlik aygıtları zorbalıklarının cezasını çekerken, blokzincir dünyasına çok pahalı nft fikirleri hediye ederek Snowden sayesinde basın özgürlüğüne fayda sağladılar. Dünya giderek karmayı (eden bulur) daha ilginç kılıyor ve blokzincir de bu karmada yepyeni roller oyunuyor görünüyor.
Bu nedenle şu içeriğimzi hatırlatmak isteriz: Blockchain (Blok Zincir) Teknolojisi Nedir ve Nasıl Çalışır? Çağa uydurmak için blokzinciri anlamak çok önemli.
Www. eklentisiyle başlayan ve sonu “.com” olan bir şeyin NFT si nasıl olur çok şaşırtıcı gelebilir! Her sitenin başındaki www ekinin World Wide Web (Dünya Çağında Ağ) yani internetin diğer adı olduğunu bilmiyorsanız bu da çok şaşırtıcı gelebilir.
Ancak işler en pahalı NFT konusuna gelince daha da kızışıyor. Geçtiğimiz aylarda World Wide Web'in geliştiricisi olan Tim Berners Lee'de bu gelişmelere karşı tepkisiz kalamamış olmalı ki NFT piyasasına iddialı bir giriş yaptı. 30 Haziran 2021 tarihinde World Wide Web'in kaynak kodunu bir NFT eserine dönüştürdü ve açık arttırmaya çıkardı.
World Wide Web, internet üstünde yayınlanan birbirleriyle doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir ve parçalardan meydana gelir. Ancak NFT haline getirilirken internette bulunmayan bazı parçalarda türemiştir.
Tim Berners Lee'ye ait olan bu eser açık arttırmanın sonucunda 5,7 milyon dolara yeni alıcısına satıldı. Eser zaman damgaları bulunan orijinal kaynak kod dosyaları, kodun oluşturulmasını betimleyen bir video animasyonu, kodu yazan mühendise ait olan özel bir notu ve bu koda ilişkin oluşturduğu dijital posteri içeren 4 farklı parçadan oluşuyordu. Kısacası eseri satın alan kişi aslında internetin doğuşunu satın aldı.
Tim Berners Lee'de aynen Edward Snowden gibi, açık arttırma sonucu elde ettiği 5,7 milyon dolar değerindeki geliri kâr amacı gütmeyen yardım kuruluşlarına bağılşlayacağını açıkladı ve blokzincir yine hayırlara vesile oldu.
Listenin bu ve sonraki iki eserinin sanatçısı aynı kişi Beeple. Beeple daha önce tam 69 milyon dolarlık fiyatı olan bir eseri ile en pahalı sanat eseri mertebesine bir anda ulaşması ünlü olan bir sanatçı (son başlıkta bahsedilen eser). Sanatçının bir başka eseri olan Ocean Front da hiç azımsanamayacak bir miktar olan 6 milyon dolarlık değeri ile gelmiş geçmiş en değerli NFT'ler arasında yerini aldı. Üstelik bu noktada sanat toplum için midir sorunsalı da cevaplandırılmış oldu. Çünkü Ocean Front eseri iklim krizi ve küresel ısınmaya dikkat çeken bir eser.
İklim değişikliği temasını anlatan Everydays serisi artık Beeple ismini bilen herkes tarafından tanınıyor. Ocean Front da bu serinin en önemli eserleri arasında. Bu dijital başyapıtın alıcı adayları arasında BabyBeluga ve 3F Music dünya ünlü aktörler ve kurumlar da bulunuyordu. Ancak açık arttırmanın sonunda eser Tron Foundation isimli şirketin kurucusu olan Justin Sun'a satıldı.
Bir platform üstünde ağaç ve yıkık bir evle birlikt dünyanın resmedildiği bu eser gerçekten bir modern zaman Picasso’su izlerini taşımaktadır.
Sosyal meseleler, hassasiyetler ve iklim krizi (küresel ısınma) gibi konuların yanında NFT eserlerinde siyasi figürler ve söylemler de bulmak mümkün. Bunların en önemlisi ve tanınırı ise Başkan olarak girdiği ikinci seçimlerini kaybeden Trump’un ağlarken karikatürize edilmiş bir NFT tablosu.
Donald Trump'ın, Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı seçimlerine ikinci kez aday olup, bu kez seçimleri kaybetmesi ve bu kaybın sonucunda verdiği tepkiyi mizahi bir perspektif ile betimleyen Crossroads yani Kesişim Yolları isimli bu NFT eser yine Ocean Front isimli NFT eserin de sahibi olan, kısa zamanda efsaneleşen dijital sanatçı Beeple'a ait.
Beeple Crossroads adlı bu eseri, kendine ait olan Gemini isimli şirketin sahibi olduğu Nifty Getaway NFT pazarında tam 6,6 milyon dolara alıcısı ile buluşturdu. Trump’ın mağlubiyeti küresel boyutta alay konusu edilirken topluma ve politik sorunlara duyarlı bir sanatçı izlenimi veren Beeple’ın ise bir daha hangi siyasi figürü kullanacağı hala merak konusu.
Listenin sonu en büyük bombayı içeriyor! Çünkü en pahalısını en sona sakladık!
Türkçeye “ilk beş bin gün” şeklinde çevirebileceğimiz The First 5000 Days isimli bu NFT eser tamı tamına 69 milyon dolarlık değeri ile, açık ara gelmiş geçmiş en pahalı NFT olma özelliğini taşıyor. Eser sahibi de listenin bu noktasında okuyucuları pek de şaşırtmayacak olan Beeple. Ancak bu eser gerçekten ilginç bir özelliğe sahip.
Beeple aralıksız 5000 gün, yani 13 yıl boyunca her gün bir dijital sanat eseri üretti ve 13 yılın sonunda bu eserleri bir kolaj haline getirdi. Beeple'ın ortaya çıkarmış olduğu, kendi sanat eserlerinden oluşan, içinde saatlerce emek ve gerçekten enteresan bir vizyon barındıran bu eser 69.246.350 dolara MetaKovan tarafından satın alındı. Birçok anlamda rekor kırmış olan bu satış Temmuz 2022 itibari ile, günümüzde hala açık ara en yüksek fiyata alıcı bulmuş, en pahalı NFT eser olarak biliniyor.
Beeple ise kısa zamanda elde ettiği bu yüklü servet ile bir yandan dijital başyapıtlar üretmeye ve bu eserleri alıcıları ile buluşturmaya devam ederken bir yandan da yardım kuruluşlarına astronomik miktarlarda bağışlar yapmayı da ihmal etmiyor.
Böylece sanat hem sanat için hem toplum için yapılırken blokzincir ve NFT dünyasında sanatçılar, sanat galerilerindeki sanatçılardan çok daha fazla değer görüyor, el üstünde tutuluyor ve para kazanıyor.
Beeple eserleri ise artık NFT camiasında değil tüm sanat cemiyetinde ikonik bir üne sahip!
Bu miktardaki paralardan çok küçük oranları bile kazanabilsem hayatım değişir diye düşünenler hiç de az sayılmaz diye tahmin ediyoruz. E bu kadar çok milyon dolar, milyar dolar demişken ve bütün pahalı eserleri aktarmışken konuyu burada kapatıp yol göstermemek olmaz.
Ancak bu makale bir liste makalesi olduğu için bu yol yordam, iz gösterme işini birkaç paragrafla kısaca yapıp, sizleri asıl kaynağa yönlendirmek daha faydalı olacaktır. Öncelikle hem bu miktarda paralar ilginizi çekiyorsa (çekiyor ki buraya kadar okudunuz) hem de siz de kendinizi sanatçı olarak görebiliyorsanız, NFT yapmanın yollarını öğrenebilirsiniz.
Bu noktada hemen “Sanatınızı Blokzincire Kodlayın” içeriğimize geçerek yola koyulabilirsiniz. Böylece belki de bir gün siz de kendi eserinizi bu ve benzeri listelerde görebilir, ya da göremeyecek kadar zengin olup ıssız adanızda keyif sürüyor olabilirsiniz. Bu içeriğimiz sayesinde kolayca NFT üretimi yapabileceksiniz.
Önemli olan meselenin hem sanatçı ruhlu olmanız hem de blok zincir ve kriptografi yani kodlardan anlamanız gerekliliği olduğunu unutmayın. İkisinden de biraz sahip olmadan NFT üretmek yerine kripto para yatırımı yapmak daha kazançlı ve gerçekçi olacaktır.
Üstelik sanatın ve kodlamanın eğitimi çocuk yaştan başlaması ya da çok uzun yıllar sürmesi gerekirken bir haftalık bir eğitimle kripto para yatırımlarına riski en aza indirerek başlayabilirsiniz! İlginizi çektiyse hemen “domino tekniği” eğitim paketimize göz atın ve bizimle iletişime geçin!
İletişime geçmeden önce kendi araştırmamı illa yaparım diyenlerdenseniz sosyal medya hesaplarımız ve bloglarımız sizler için eğlenceli ve para kazandıracak bilgiler, içeriklerle dolu.