Bitcoin Down: Bitcoin Düşerken Sevinenler (BTCDOWN) | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Bitcoin Down: Bitcoin Düşerken Sevinenler (BTCDOWN)

Bitcoin Down (BTCDOWN) nedir diye merak edenler, Bitcoin fiyatlarının düşen trende girmesiyle daha da kalabalık bir hale gelebiliyor. Bitcoin düşerken sevinenlere görüp buna anlam veremeyebilirsiniz. İşte o zaman bilin ki onlar ellerindeki BTCDOWN yatırımlarına güveniyorlar.

 

BTCDOWN, Bitcoin’in fiyatı düştükçe daha yüksek oranda fiyatı düşen short pozisyonda katlı olarak kazanç elde etmemizi sağlayan, Binance borsanın kendinden kaldıraçlı olan tokenlarıdır. Binane Leveraged Tokens ya da kısaca BLVT olarak isimlendirilmiştir.

Sadece bir kripto para alıp yükseldiğinde kar etmeyi düşünen bir yatırımcı mısınız?

Güzel kazançlar kazanmak isterken, yatay ya da aşağı yönlü piyasa koşullarına mı takılı kaldınız?

Bir kripto paranın yükselirken olduğu kadar düşerken de para kazandırabileceğini biliyor musunuz?

2022 yılının ilk yarısı birçok nedenle kripto para piyasalarında olumsuz bir hava estirdi. Uzun süredir hevesli yatırımcıların beklediği, yukarı yönlü boğa piyasasının bir türlü gelişmemesi bazı gelirleri sekteye uğrattı.

Ancak eğitimli ve tecrübe edinmiş yatırımcılar için piyasanın üç hali de (yükselen trend, düşen ve yatay trend) istenilen oranlarda kar elde etmek için uygundur. Nasıl mı?

Tabi ki de Bitcoin Down (BTCDOWN) gibi yatırım araçları ve benzeri finansal işlemler sayesinde.

Gelin BTCDOWN nedir ne değildir birlikte mercek altına alalım!

İçindekiler

  1. Bitcoin Down (BTCDOWN) Nedir?
  2. Bitcoin Down (BTCDOWN) Nasıl Çalışır?
  3. Yeniden Dengeleme (Rebalancing) Nedir?
  4. Bitcoin Down (BTCDOWN) Nasıl Alınır?

Bitcoin Down (BTCDOWN) Nedir?

BTCDOWN en özet haliyle, Binance spot piyasasında yatırımcılara, dayanak kripto paralar adına kaldıraç opsiyonu sunan takas edilebilir tokenlerden birisidir.

Kısaca kaldıraçlı token olarak bilinen yatırım araçlarından Binance için üretilmiş ve BLVT (Binance Leveraged Tokens) kısaltmasıyla bilinen ERC – 20 tokenlerinden birisi olarak bilinen Bitcoin Down, Bitcoin (BTC) düşüşlerinde artan bir yatırım aracıdır. Yani neticede; btcdown esas olarak kaldıraçlı vadeli işlem pozisyonunun tokenize edilmiş bir alternatiftidir.

Bitcoin Down, en yüksek seviyeler ulaştığında ATH denilen değeri neredeyse 170 Türk lirası zirvesini görmüştü. Bu durumda haliyle BTC’nin bu ath esnasında devasa bir fiyat çöküşü yaşamış olduğu çıkarabilir.

Ancak 2022 yılı Nisan ayı başı itibariyle yükselen trende giren BTC ve büyük artışlarla birlikte Bitcoin Down fiyatı neredeyse 0.15 Türk lirası seviyelerine kadar düşmüştür. Yirmi dört saatlik BTCDOWN hacmi ise aynı gün itibariyle yüz milyon Türk lirasının biraz üzerinde seyretmektedir.

KRİPTO PARA YATIRIM EĞİTİMİ

Kripto paralarda kaldıraçlı işlem nedir ve nasıl kaldıraçlı işlemler açılır online eğitimimizde detaylı bir şekilde öğretiyoruz

DETAYLI İNCELE

Bull ve Bear Ayrımı

BTC DOWN kaldıraçlı tokenler arasında; yükselen fiyat beklentisi (BULL) ve düşen fiyat ön görüsü (BEAR) olmak üzere ikiye ayrılan kategorilerin ikincisine aittir. Kendi karşıt dengi ise Bull kategorsinde yer alan BTCUP (Bitcoin Up) kaldıraçlı tokenidir.

Bear tokenler dayanak kripto coinin fiyat düşmelerini kaldıraçlı biçimde kara çevirirken, Bull coinler yükselişleri kaldıraçlayarak az sermayeyle daha çok kazandırmanın başka bir yolunu oluşturur.

Bitcoin Down (BTCDOWN) Nasıl Çalışır?

Düşerken bile para kazandıran Bitcoin’in ters yönlü kaldıraçlı tokeninin çalışma prensipleri ilk bakışta karmaşık gelse de şu maddeler halinde anlaşılabilir:

  • BTCDOWN, BTC fiyatı düştüğünde, düşme oranının, 1,25 ile 4 kat aralığında kaldıraçlı kar elde etmenizi olanaklı hale getirir.
  • Gün içinde gerektikçe dengelenerek bu oranlar değişime uğramaktadır ve daha sık karşılaşılan kaldıraç oranı çarpı üç olmaktadır.
  • O halde 100 dolarlık bir BTC Down satın aldığınızı düşünün. Bitcoin (BTC) fiyatı yüzde 1 azalırsa sizin 100 dolarlık BTCDOWN paranız yüzde 3 artarak 103 dolar olacaktır.
  • Aynı süreç zarar pozisyonunda da tersten işler. 100 Dolarlık BTCDOWN aldıktan sonra yüzde 1’lik bir BTC yükselişi size yüzde 3 kaybettirecek ve elinizde 97 dolar bırakacaktır.
  • Bu mantıkla BTCDOWN alımları açığa Bitcoin satmak gibidir. Yani BTC DOWN yükselişleri BTC düşüşlerini satın alır, düşüşleri ise BTC yükselişini fiyatlar.
  • Kaldıracın bir değeri yoktur ve Binance bahsi geçen oranın piyasa dinamiklerine göre otonom biçimde ayarlandığını aktarır.
  • Bitcoin down’un en mühim detaylarından birisi de yeniden dengeleme (rebalancing) olarak bilinen kısımdır.
  • Çoğunlukla Bull ve Bear tokenları üzerinden en büyük zararları edenler, bu mekanizmanın anlaşılmaması nedeniyle para kaybedenlerdir.
  • Binance kaldıraçlı belirteç işlemlerindeki pozisyon ve kaldıraç oranları yalnızca gerekmesi durumunda yeniden dengelenme işlemine maruz kalır.
  • Bu durum da piyasa uygun olduğunda kazancı yükseltebilir ve lik olmayı engellemek adına piyasa elverişsiz olduğunda zararları azaltabilir.

Yeniden Dengeleme (Rebalancing) Nedir?

Kaldıraçları tokenlerin hepsinde yeniden dengeleme işlemleri önemli bir yer tutar. İlk kaldıraçlı token üreticisi FTX borsası her gece saat 02.00 (TSA) da bu tokenlerin kaldıraç oranları ve fiyatlarında yeniden dengeleme işlemlerini uygulardı.

Ancak Binance blok zincir ekosistemi bu yeniden dengeleme faaliyetini daha istikrarlı ve güvenilir bir niteliğe büründürmüştür.

Binance üzerinden yapılan dengeleme işlemleri şu şekilde maddelerle aktarılabilir:

Daha önceden de bahsettiğimiz üzere %1,25 ile %3 oranları aralığında değişim gösteren kaldıraç değerleri anlık reel kaldıraç hedefini düzenli olarak değiştirmekte ve dış gözlemden saklamaktadır.

Bu noktada anlık kaldıraç oranları ve bir sonraki dengelenmiş kaldıraç oranlarını belirten iki farklı oran vardır, bunlar sırasıyla: gerçek kaldıraç ve hedef kaldıraç diye nitelendirilir.

Binance üzerinden bu kavramlar arasındaki ilişki şöyle anlatılabilir:

  • Binance kaldıraçlı işlem piyasası toplamda 100 milyon dolar değerinde fon varlığına ve sepet olarak total 180 milyon dolarlık vadeli işlem hacmine sahip varsayalım.  Öyleyse, BTC DOWN kaldıraç oranı 1,8 kat biçimde olacaktır.
  • Ancak BTC alım satım piyasasının marjin işlemleri (perpetual futures) işlem fiyatı yüzde beş yükseldiğinde kaldıraçlı işlemlerinin hacim değeri 9 milyon dolar yükselerek 189 milyon dolara ulaşır.
  • Bu halde kaldıraçlı token sahipleri toplamda 9 milyon dolar kazanacak ve fon büyüklüğü 109 milyon doları bulacaktır. Gerçek kaldıraç oranı bu şekilde %1,73 seviyesine iner.  Ortaya çıkan yeni oran değeri %1,5 – %3 aralığında kaldığı için yeniden dengeleme gereksiz bulunur ve yapılmaz.
  • Lakin bir diğer örnekle BTC marjin işlemler fiyatı %40 oranında arttığında, kaldıraçlı işlem pozisyonları 75,6 milyon dolar yükselerek 264,6 milyon dolara kadar artacaktır.
  • Neticede Bitcoin Down sahiplerinin hepsi toplamda 75,6 milyon dolar kazanacak ve fon büyüklüğü 184,6 milyon dolar seviyesine ulaşacaktır. Gerçek kaldıraç oranı bu senaryoda 1,43 düzeyine iner ve bu aralık dışı bir değerdir.
  • İşte bu nedenle algoritma vasıtasıyla bir yeniden dengeleme işlemi gerçekleştirilir.
  • Algoritma bu işi bir bot gibi, gerçek kaldıraç oranlarını tekrar istenilen aralığa yükseltmek adına ilave olarak kaldıraçlı işlem pozisyonları satın alarak yürütür.
  • Örneğin 1,43 seviyesinden 1,7 noktasına yeniden dengelenme gerektiğini hesaplıyorsa, algoritma yaklaşık 49,22 milyon dolarlık kaldıraçlı işlem satın alacaktır.
  • Sonuçta toplam marj işlem pozisyonlarını 1,7 gerçek oranı olan 313,82 milyon dolara yükseltmiş olur.

 

Yukarıda anlatılan ve üst düzey hesaplama gerektiren yeniden dengeleme işlemleri, haliyle sadece algoritmalar yoluyla yapılabilmektedir. Bu durum ise algoritmanın ön görülemez hızda çalışmasından kaynaklı biçimde takip edilemez bir izlek oluşturur.

Algoritmanın 1.5 – 3 aralığındaki hangi değere tekrar dönmek isteyeceği hiçbir zaman tahmin edilemez bu durumda da anlık olarak gelebilecek yeni oranlar yatırımlarınızı daha riskli hale getirebilir.

Buradan hareketle unutmamamız gereken şey özellikle her gün aynı saatte bir değil, yalnızca gereklilik doğduğunda ya da aşırı piyasa hareketleri sırasında yeniden dengeleme yaşanacak olmasıdır.

Bitcoin Down (BTCDOWN) Nasıl Alınır?

Siz de Bitcoin düşerken yine Bitcoin sayesinde kaldıraçlı kazanç elde etmek ister misiniz?

Böylece yatay ve düşen eğilimli piyasa koşullarında da kripto yatırımlarınızla geçinebilir ve kazanmak için bütün piyasanın kazanmasını beklemek (boğa sezonu ya da mega boğa gibi) zorunda kalmayabilirsiniz.

İlginç olarak bir Binance hizmeti gibi görünse de aynı isim ve kısaltmayı Tokocrypto platformunda da bularak satın almanız mümkündür.

Ancak Binance üzerinden açacağınız bir hesap, vereceğiniz iletişim ve kimlik bilgileri, oluşturacağınız bakiye çok hızlı biçimde sizi sonuca götürebilir.

Eğer Binance hesabınızı açarak aktivasyonu yaptıysanız ve bankalar üzerinden spot cüzdanınıza aktardığınız fiat paralarla Tether (USDT) sahibi olduysanız arama çubuğuna BTCDOWN yazmanız yeterli olacaktır.

Karşınıza çıkan BTCDOWN seçeneğinin üstüne tıklayarak alım ekranı ulaşabilir ve istediğiniz miktarı girerek satın al butonuna basabilirsiniz.

BTCDOWN’larınız kaldıraçlı kazanç sunmalarına rağmen spot cüzdanınızda tutarak istediğiniz zaman satabileceğiniz bir biçimde size esneklik de sağlayacaktır.

Sakın unutmayın, Bitcoin Down da dahil olmak üzere bütün kaldıraçlı tokenler, üzerlerinden para kazanabilmeniz için sizden ciddi bir eğitim, bilgi birikimi ve deneyim isterler. Risk çok büyük olduğu için teknik terimleri ve kripto para piyasalarındaki kaldıraçlı işlemlerin doğasını anladığınıza emin olun.

Bu noktada “kaldıraçlı işlemler nedir?” makalemize göz atmanız da yarar sağlayacaktır.

Bizi sosyal platformlarda takip et! Blockchain teknolojisi ve kripto piyasasında sen de kazananlar arasında ol. Facebook, Instagram, TwitterTikTok, Linkedin, Youtube

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.