ABD'de Vergi Beyanı ve Ödemeleri Kripto Fiyatlarını Nasıl Etkiler? | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

ABD'de Vergi Beyanı ve Ödemeleri Kripto Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

ABD'de vergi beyanı ve ödemeleri çin son gün. Peki bu durum kripto piyasasını nasıl etkiler?

Amerika’da vergi beyanı ve ödemeleri için bugün son. Kripto varlıkların fiyatlanmasındaki büyük artışların yanında NFT gibi yeni alanların oluşması, ABD vergi kurumu olan IRS (Internal Revenue Service)’in kripto paraları ayrıntılı incelemesi sonucunu doğurdu.

ABD’de kripto varlık alım satımıyla ilgilenenlerin de vergi beyanında bulunması gerekiyor. Örneğin, 1000 dolara BTC alan biri bunu 2000 dolara sattıysa 1000 dolarlık sermaye kazancını bildirmek durumunda. Sene içinde yapılan alım satımlardan elde edilen kar, yüzde 37 oranıyla vergilendirilirken bir yıldan daha uzun zaman dilimlerinde ise daha az oranlarda vergilendiriliyor. Zarar durumunda ise alacak olarak saydırmak mümkün. Ayrıca satın alınan ama daha sonra herhangi bir işlem yapılmayan kripto varlık vergiden muaf tutuluyor. Bu tür vergi alınan işlemlerini bildirmeyen kişilere faiz, para cezası gibi cezai kovuşturmalara tabi tutulabiliyorlar. Artı olarak yasalarca bu kişiler vergi sahtekarlığı veya vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalabiliyor ve sicili zedelenebiliyor.

NFT Konusunda Kafalar Karışık

Kriptolarda hangi faaliyetin ne kadar vergiye tabi olduğu konusu belliyken NFT vergilendirilmesi kunusunda kafaların karışmasına sebep olan bir bilgi eksikliği var. Bundan birkaç hafta önce vergi beyanı konusunda son tarihe yaklaşılmışken çoğu kripto yatırımcısının hazır olmadığı görüldü. Yapılan analize göre 27 Mart’ta kripto varlık yatırımcılarının neredeyse yüzde doksan altısının beyannamelerini sunmadığı belirlendi.

Kripto Paralara Muhtemel Etkisi

ABD’nin vergi gününün kripto para fiyatlarına muhtemel etkisi de merak edilen konulardan birisi. Kripto para yatırım şirketi olan Pantera Capital CEO’su Dan Morehead yatırımcıların vergi ödemelerini karşılayabilmek amacıyla fazla satış yaptıklarını söylemiş, yalnızca geçen sene kriptolarda 1.4 trilyon dolarlık sermaye kazancı oluştuğunu bildirmişti. CEO Morehead teorisine göre vergi gününden kaynaklanan satış baskısı artık olmayacak. Vergi günü hisse senedi fiyatlarında da benzer bir etki yaratmış fakat geçmiş senelerden şimdiye kadar grafikler incelendiğinde bu dönemlerde hızlı bir toparlanma yaşandığı görülüyor.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.