Bollinger Bantları İndikatörü | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Bollinger Bantları İndikatörü

Bu çalışmamızda teknik analizlerde sıkça kullanılan Bollinger Bantları indikatörünün tanımı, hesaplanma yöntemi ve yorumlanması ilgili konuya yer verilmektedir.

İçindekiler

  1. Bollinger Bantları Nedir?
  2. Bollinger Bantları Nasıl Hesaplanır?
  3. Bollinger BantlarınıYorumlama

1. Bollinger Bantları Nedir?

Bollinger Bantları, alım ve satım sinyalleri üretmekle birlikte bir volatilite indikatörü olarak tanımlanmaktadır. Piyasalardaki değişimleri daha hızlı ölçebilmek amacıyla tasarlanmıştır. Bollinger bantları, destek ve direnç bölgelerinin belirlenmesinde de kullanılmaktadır. Fiyat skorları üst banda yaklaştığında, söz konusu enstrümanın aşırı alış bölgesinde olduğu ve fiyat hareketinin satış sinyali ürettiğini ifade etmektedir. Fiyat skorları alt banda yaklaşması durumunda ise söz konusu enstrümanın aşırı satış bölgesinde olduğu ve fiyat hareketinin alış sinyali ürettiğini gösterir.

 

Bollinger Bantları, alt, orta ve üst olmak üzere 3 ayrı eğriden meydana gelir. Orta Bant 20 Günlük Basit Hareketli Ortalama’yı baz alarak hareket eder. Alt ve üst bantlar 20 günlük Basit Hareketli Ortalama’nın aşağı ve yukarı yönde 2 standart sapma değeri kadar kaydırılması ile ortaya çıkar. Üst ve alt bantların fonksiyonu, ortalama kapanış fiyatlarının en yüksek ve en düşük noktalarının belirlemektir. Alt bant ile üst bant önemli destek ve direnç seviyeleri olarak da bilinir.

Bollinger bantlarının oluşturduğu kanal genişliği önemli bir göstergedir. Daralmaya başlayan bant, piyasada volatilitenin azaldığı, yakında fiyatlarda çok sert hareketlerin meydana gelebileceğini ifade eder ve hareketin yönü hakkında kesin bir yön tayini yapmasa da büyük marjlarda bir fiyat değişikliğine hazır ol sinyali vermektedir.

2. Bollinger Bantları Nasıl Hesaplanır?

Bollinger Bnatları, Orta bandın ‘‘2’’ standart sapması alınarak hesaplanır. Yani, 20 periyotluk Basit Hareketli Ortalaman’nın ±2 standart sapmasının hesaplanması ile bulunur. Üst bant 20 periyotluk Basit Hareketli Ortalamanın üstüne 2 standart sapma değeri eklenerek belirlenirken, alt bant ise Basit Hareketli Ortalama’dan 2 standart sapma değeri çıkarılarak belirlenir.

Standart sapmanın hesaplanması;

1. Verilerin Aritmetik Ortalam’sı (A) bulunur.

2. Her veri noktasının ortalamaya uzaklığının karesi bulunur ve veri sayısına bölünür.

3. Karekök alınır.

3. Bollinger Bantları Nasıl Yorumlanır?

Bollinger Bantlarını düzgün bir şekilde yorumlayıp anlama, teknik analizlerimizin daha doğru sonuç vermesini sağlar. Bu durumda kazançlı kripto para yatırımları yapmamız için bize yol gösterir.  Bollinger bantlarından yararlanılmasının en önemli nedeni finansal varlığın yüksek ve düşük seviyelerini tespit edebilmek ve söz konusu varlığın hangi bant arasında dalgalanacağını doğru tahmin edebilmektir. Genel bir finansal varlığın fiyatı Bollinger bantlarının üst seviyesine değdiğinde aşırı alış seviyeleri olarak yorumlanabilir. Finansal varlığın fiyatı alt bandına değdiğinde ise aşırı satış seviyeleri olarak yorumlanabilir. Daralmaya başlayan bant, yakında fiyatlarda çok sert hareketlerin meydana gelebileceğini ifade eder. Bollinger bantları ürün fiyat hareketinin yönü hakkında kesin bir yön tayini yapmasa da büyük marjlarda bir fiyat değişikliğine hazır ol sinyali vermektedir. Fakat unutulmamalıdır ki hiçbir teknik analiz indikatörü tek başına anlamlı sonuçlar vermemektedir. Bollinger bantları da diğer indikatörler ile kullanıldığında anlamlı sonuçlar verebilmektedir.

Piyasa fiyatlarının yönünde meydana gelen karasızlık durumlarında Bollinger bantları daralır. Daralan bantlar arasına sıkışan fiyatların bir süre sonra sıçrama yapması ve sıçrama yönünde de yeni bir trend oluşturması beklenir. Fiyatlar, Üst Bollinger bandını geçmesi durumunda yükseliş trendinin devam etmesi beklenir. Fiyatların alt Bollinger bandını kırması durumunda ise düşüş trendinin devam etmesi beklenir. Fiyatlar, Orta Bollinger bandından alt banda yöneliyorsa düşüş, orta banttan üst banda yöneliyorsa yükseliş beklentisi ağırlık kazanır. Fiyatların üst veya alt Bollinger bantlarını yukarı veya aşağı yönlü kırması durumunda ise fiyatların kısa sürede Bollinger bantlarının içine tekrar gireceği kabul edilir,

 

 

 

 

 

 

 

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.