Teknik Analiz Araçları: Kripto Kazançlarının Temel Anahtarı | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Teknik Analiz Araçları: Kripto Kazançlarının Temel Anahtarı

Başarıyı hedefleyen yatırımcılar için teknik analiz nedir, teknik analiz araçları, teknik analiz nasıl yapılır gibi sorular hayati önem taşıyor. Çünkü ekonomik koşullar bunaltıcı bir hal alırken paranızı korumak ve gelirinizi arttırmak çok daha önemli bir meseleye dönüşmekte.

Kripto paralar ise günümüzün en popüler yatırım araçları arasında. Ancak kripto para piyasalarında kazanmak sadece iyi bir teknik analiz ve yaygın teknik hatalardan kaçarak mümkün.

Ayrıca kullanmanız gereken teknik analiz araçları kadar kaçınmanız gereken teknik unsurlar da yatırımlarınızın sağlığı için oldukça önemli.

Kripto paralar ise günümüzün en popüler yatırım araçları arasında. Ancak kripto para piyasalarında kazanmak sadece iyi bir teknik analiz ve yaygın teknik hatalardan kaçarak mümkün.

Ayrıca kullanmanız gereken teknik analiz araçları kadar kaçınmanız gereken teknik unsurlar da yatırımlarınızın sağlığı için oldukça önemli.

Kripto paralar ise günümüzün en popüler yatırım araçları arasında. Ancak kripto para piyasalarında kazanmak sadece iyi bir teknik analiz ve yaygın teknik hatalardan kaçarak mümkün.

Ayrıca kullanmanız gereken teknik analiz araçları kadar kaçınmanız gereken teknik unsurlar da yatırımlarınızın sağlığı için oldukça önemli.

Kripto paralara yatırım yapacak her kişi teknik analiz nedir ve nasıl yapılır sorularına cevap verebildiği düzeyde kazancını arttırma potansiyeline sahiptir.

Bu noktada kripto para yatırımı eğitimi ve yatırımları bilimsel bir perspektifte inşa etmek refahınız için en önemli şartların başında geliyor.

İşte bu makalede bir kripto para analizinde kullanılan ve ele almadan yatırım yapmamanız gereken teknik araçlardan bahsedeceğiz. Ancak her teknik analiz aracını yetkin biçimde kullanabiliyor olsanız bile bir de kazanmanızın önüne geçen hatalı yaklaşımlardan kurtulmak gerekiyor. Bu bağlamda teknik unsurlar ikiye ayırılıyor:

  • Kazandıran teknik analiz araçları
  • Kaçınılması gereken yatırım unsurları

Kazandıran araçlar çok net ama kaybettirenler muğlak. Nasıl mı?

Mesela profesyonel bir yatırımcı olmak isteyenler; duyguları, dedikoduları, beklentileri, iç güdü ya da kazanma hırsı, kaybetme kaygısı gibi olumsuz yönlü yaklaşımlardan bütünüyle arınmadan, doğru teknik analiz araçlarından tam anlamıyla yaralanamaz.

O halde kaçınılması gereken bu yaklaşımları da iyi öğrenmek başarılı yatırımcılığın ön koşulları arasında yer alır.

İçindekiler

  1. Teknik Analiz Nedir?
  2. İndikatörler
  3. Kripto Para Grafikleri
  4. Destek ve Direnç Seviyeleri
  5. Formasyonlar
  6. Momentum
  7. Volatilite (Oynaklık)
  8. İşlem Hacmi
  9. Stop Loss Seviyeleri
  10. Kripto Para Yatırımlarında Kaçınılması Gereken Yaklaşımlar

Teknik Analiz Nedir?

Kripto para piyasalarında işlem yapan her yatırımcı en az bir kere teknik analiz kavramıyla karşılaşmıştır.

Ancak çoğunlukla hiçbir küçük ve orta ölçekli yatırımcı tam bir teknik analiz bilgisine sahip değildir.

Halbuki teknik analiz kripto para piyasalarında kazananlar ile kaybedenler arasındaki en kalın çizgidir.

Peki bu kadar önemli bir mesele olan teknik analiz nedir?

  • Teknik analiz, geçmişe yönelik fiyat eğilimlerini inceleyerek, gelecekte oluşabilecek fiyat hareketlerini tahmin edebilmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
  • Yani herhangi bir finansal varlığın fiyat hareketlerinin incelenmesidir.
  • Teknik analizler kullanılırken çeşitli yöntem ve araçlardan yararlanılmaktadır.
  • Bahsi geçen yöntem ve araçlar yatırımcılara var olan objektif veriler üzerinden ön görüde bulunma kabiliyeti sunar.
  • Teknik analizin kesin bir doğru yolu olmamakla birlikte, ne kadar çok çeşitlendirilerek sağlama yapılırsa o kadar doğru sonuçlar vereceği bilinmektedir.
  • Ek olarak teknik analizde sık sık yapılan hataları tespit etmek ve bunlardan kaçınmak nispeten kolaydır.

Teknik analiz içinde şu aşağıdaki değişkenler önemli bir yer tutar:

  • Trend yönü
  • Destek ve direnç noktaları
  • Formasyonlar
  • Momentum
  • Hacim ve volatilite

Özellikle fiyat hareketlerini gözlemlerken, bu değişkenler üzerindeki çeşitli göstergelerden yararlanılır.  Fiyatın kısa, orta ve uzun vadeli yönünün tespit edilmesinde trend analizleri önemli bir rol oynamaktadır. Trendin tespit edilmesinde farklı yöntemler kullanılmakla birlikte, trendin kuvvetinin ölçülmesi için de hareketli ortalamalar gibi göstergelerden yararlanılır.

Bu doğrultuda kripto para analizi yaparken kullandığımız araçlara geçebiliriz.

Unutmayın siz de kripto para yatırım eğitimleriyle bu araçları tam randımanlı kullanarak kısa sürede hayat standartlarınızı üst seviyelere çıkarabilirsiniz.

İndikatörler

İndikatör genellikle Türkçe kaynaklarda gösterge kelimesiyle de anılmaktadır. İndikatörler için maddeler halinde şunlar söylenebilir:

  • Teknik analiz yapmamızı sağlayan istatistiksel yaklaşımlardır.
  • Özellikle teknik analizde kullanılan indikatörler, kripto paralarda gerçekleşen para akışı, trendler, dalgalanmalar ve ivme gibi değişken durumları baz alarak fiyat hareketlerini anlamamızı sağlayan teknik analiz araçlarındandır.
  • İndikatörler aynı zamanda çeşitli grafiklerin doğru olup olmadığını anlamamıza yardımcı olur ve ne zaman alım-satım yapmamız gerektiği konusunda sinyaller üretir.

Kripto para teknik analizlerinde yanılma payınızı minimuma düşürecek ve olası kayıpları önleyecek indikatörleri "İndikatör Nedir" içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Kripto Para Grafikleri

Her yatırımcı ve içerik üreticisinin dilinden düşmeyen grafik okumaları bir diğer önemli araç olarak karşımıza çıkar.

  • Grafikler, fiyatların zaman içerisindeki değişimlerini ifade eden görsellerdir.
  • Grafikler incelenirken yatırımcıların dikkat etmeleri gereken unsurlar; zaman ölçeği, fiyat aralığı ve fiyat noktalarıdır.
  • Yatırımcılar, aradıkları bilgiler ya da mevcut hedefleri doğrultusunda yaygın olarak çubuk, mum, çizgi, nokta ve şekil grafiklerini kullanır.
  • Grafikler söz konusu zaman diliminde fiyatların açılışları, kapanışları, en yüksek ve en düşük değerleri hakkında bilgi vermekte böylece fiyat hareketleri eğilimleri hakkında tahminlerde bulunmamıza yardımcı olmaktadır.

Destek ve Direnç Seviyeleri

Grafik okumaları bize grafikler üzerinde tespit edebileceğimiz belirli fiyat noktalarını gösterir ki bunlar alım ve satım işlemi açmak için kilit aralıklardır.

  • Destek seviyesi, düşüş yaşayan bir kripto paranın aşağı yönlü ivme kaybetmekte zorlanması yani satışların azaldığı seviye olarak tanımlanabilir.
  • Bu seviye, alıcıların devreye girmeye başladığı ve ürünün artık daha fazla düşmek yerine yükselişe başladığı evre olarak bilinir.
  • Direnç seviyesi ise yükseliş trendinde olan bir enstrümanın fiyatının artık belirli seviyeler üzerine çıkamaması durumu olarak ifade edilebilir.
  • Bu seviyelerde alımlar zorlanırken satım isteği ise fazlalaşır ve fiyattaki yükseliş yönü tersi durumda değişmeye başlar.
  • Destek ve dirençler, fiyatların oluşabileceği muhtemel seviyeler hakkında tahminlerde bulunmamızı sağlar.
  • Destek düzeylerinde alım emirleri verilirken direnç düzeylerinde ise satış emirleri verilmektedir.

Formasyonlar

Formasyon, teknik analizlerde geçmiş fiyat hareketlerinin belirli bir düzlem üzerinde uyum içerisine yer alma şekli olarak ifade edilir. Formasyonlar bize finansal varlığın teknik olarak fiyatların gelecekte hangi yöne gittiği konusunda bilgiler verir.

Dolayısıyla fiyatları belirleyen verilerin belirli şekillerde olması, yatırımcılar için son derece değerli öncü veriler niteliğindedir.

Yani formasyonlar bize herhangi bir kripto paraya yatırım yapmadan önceki temel bilgileri verir. Formasyonları anlayabilen ve bununla birlikte grafikleri analiz yaparak anlayabilen kripto para yatırımcıları yapacakları yatırımları daha kazançlı hale getirmiş olur.

Momentum

Momentum; devinim ve hızlılık anlamlarına gelmektedir ayrıca bazı kaynaklarda “ivme” kelimesiyle de anılabilmektedir.

Momentum göstergesi bugünkü fiyat ile geçmişteki belirli bir periyottaki fiyatları karşılaştırmaktadır. Yani piyasanın artış ya da azalış yönündeki hareketinin hızını ölçülmektedir.

Volatilite (Oynaklık)

Volatilite yani oynaklık, belirli bir getiri kümesi için bir finansal varlığın fiyatının arttığı veya düştüğü oran olarak tanımlanır. Finansal varlığın değişen fiyatı ile ilişkili riski gösterir ve belirli bir süre boyunca getirilerin standart sapması hesaplanarak ölçülür.

İşlem Hacmi

Hacim, öncelikle piyasanın mevcut hareket yönünün devam edip etmeyeceği ile ilgili bilgileri içermektedir. Yüksek bir hacim, var olan bir hareketin güçlenerek devam etmekte olduğunun sinyalini verirken düşük bir hacim ise mevcut hareketin yakın bir gelecekte sonlanabileceğini göstermektedir.

Düşük hacimler piyasadaki kararsızlığı ifade eder. Dolayısıyla ister bir yükseliş trendi isterse de bir düşüş trendi olsun hacim mutlaka trendin yönünü desteklemeli ve trend yönündeki hareketleri desteklemelidir.

Piyasadaki fiyatlar belirli trendleri izlemektedir. Dolayısıyla trendler, gelecekteki olası fiyat hareketlerinin yönünü tahmin etmemize yardımcı olmaktadır. Pozitif trendler, fiyatların yukarı yönlü eğilimlerini öngörürken, negatif trendler ise fiyatların aşağı yönlü eğilimlerini öngörmemize yardımcı olmaktadır.

Stop-loss Seviyeleri

Stop-loss, zararı durdurma veya zarar kes emri olarak bilinmektedir. Yatırımcıların kaybını sınırlı ölçüde tutmak için geliştirilmiştir. Piyasayı takip etmek için yeterli zamana sahip olmayanların, fiyatlarla ilgili belirlediği şartların gerçekleşmesine bağlı olarak aktive edilmesini istedikleri emirlerin işlem tahtasına iletilmesi için kullanılır.

Take Profit (Tp)

Take profit yani kar al bizim deyişimizle kar cebe yakışır, açtığımız işlemlerde satın aldığımız kripto paranın beklediğimiz fiyatın üzerine çıktığı noktada işlemin otomatik kapanarak kara geçmemizi sağlayan emirlerdir.

Teknik analizlerde sık sık kullanılan stop loss ve take profit seviyeleri belirlenirken yatırıma konu olan kripto paraların periyotları göz önünde bulundurulmalıdır. Günlük, 4 saatlik, 1 saatlik, 30-15-5 dakikalık gibi ortalama fiyat hareketleri takip edilmelidir. Stop loss ve take profit seviyeleri belirlerken destek ve direnç düzeylerinin doğru ve başarılı bir şekilde belirlenmesi çok önemlidir.

Kripto Para Yatırımlarında Kaçınılması Gereken Yaklaşımlar

Kripto piyasalarında her zarar, farkına varmadığımız hatalardan kaynaklanıyor olma potansiyeline sahiptir.

Eğer yukarıdaki araçları nasıl kullanacağınızı araştırıyorsanız, bir yandan da kullanmaktan kaçınmanız gereken unsurlara göz atmanızda fayda var!

Unutmayın yukarıda araçlar, profesyonel bir yatırımcı olma yolunda size ivme kazandırırken, aşağıdaki hatalı yaklaşımlar da bir o kadar hız kesici engeller olarak ele alınmalıdır.

Sermaye Korumanın Önemi

Teknik analizlerde alım satım işlemleri yaparken sermayeyi korumak çok önemlidir. Alım-satıma başlarken öncelik para kazanmaktan ziyade sermayeyi korumak önemlidir. Dolayısıyla başlangıçta daha küçük miktarlar ile işlem yapmak ve düzenli bir şekilde para kazandıktan sonra sermayeyi artırmak doğru bir strateji olacaktır.

Söylentiyle Yatırım Yapmak

Teknik analizlerde yatırımcıların yaptığı en büyük hata, başkalarının yaptığı analizlere göre hareket etmek, kendi analizleri üzerinde daha fazla düşünmeden ve sorgulamadan bu analizleri kabul etmektir.

Dolayısıyla sürekli hata yaparak umduğu sonuçları bir türlü gerçekleştirememektedir. Bu yüzden sürekli olarak güncel bilgiler öğrenmek, sabırla pratik yapmak, uzman analistleri takip etmek ve onlardan destek almak gerekir.

Gereğinden Fazla Al Sat Yapmak

Alım-satım işlemi yapabilmek için gerekli sinyali beklemek bazen zaman alabilir.

Bu durumda sinyalleri almadan sırf işlem yapmış olmak için işlem açmak, yatırımcıyı zarara sürükleyebilir. Bundan dolayı doğru sinyalleri almak için sabırla beklemek, yatırımı daha başarılı bir noktaya götürebilir.

Hatalardan Ders Çıkarmamak ve Aynı Hatayı Tekrarlamak

Hayat aynı hatayı iki kere yapmak için çok kısa değil mi?

Sıfırdan teknik analiz öğrenme süreci bazı zorluklar içerir. Bu yüzden öğrenirken defalarca hata yapılabilir.

Hata yapmak iyidir; fakat yapılan hatanın farkına varılıp o hatanın tekrar edilmemesi önemlidir. Bu nedenle hataları fark etmek, kabul etmek başarıyı getirmenin önemli ve kolay yolarından biridir.

Duygusal Davranmak

Teknik bir mesele olan kripto para yatırımı tamamıyla akıl ve mantık üzerine işleyen piyasalarda yapılır. Bu bağlamda hiçbir finansal piyasada duygulara yer olmadığını hatırlamak oldukça önemlidir.

Teknik analiz yapılırken en çok karşılaşılan hatalardan biri yatırım yapılan varlıkla duygusal bir bağ kurmaktır. Dolayısıyla yatırımlarda, duyguları dizginlemek gerekir. Duygusal davranmamak ve yapılan yatırımın sağlam temellere dayalı olması gerekir. Teknik analiz sonrasında elde edilen sonuç dışında piyasalara duygusal yaklaşmak, kayıpla karşılaşmaya neden olur.

Teknik Analizlerin Bir Olasılık Olduğunu Unutmak

Hiçbir yatırım ve hiçbir analiz yüz de yüz doğru olacağının garantisini sunamaz.

Teknik analiz de kesin bilgiler ortaya koymamaktadır. Yalnızca olasılıkları sunar ve hangi teknik analizi yapılırsa yapılsın ve ne kadar deneyimli olunursa olunsun bu durum piyasanın beklenilen şekilde hareket edeceği anlamı taşımamaktadır.

Belki de yapılan analizin piyasanın kesinlikle aşağı ya da yukarı yönde hareket edeceği gösteriyordur ama bu yine de kesin değildir.

Temel Analizi Dikkate Almamak

Analizleri, teknik ve temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bazı yatırımcılar tek bir analiz türüne odaklanır ve işlemlerinde yalnızca bu analizi kullanmayı tercih edebilir. Oysa iki analiz türünün de kullanılması ve elde edilen sonuçların son aşamada birlikte yorumlanması gerekir.

Teknik analizlere göre işlem yapılması, piyasalarda olup bitenden ve açıklanan verilerden de haberdar olunması gerekir. Bu sayede teknik veriler, daha sağlam temellere dayandırılır ve elde edilen sonuçların doğruluk payı da artırılır.

Değişime Açık Olmamak

 Piyasalar dinamik bir yapıya sahip olduğundan koşullar sürekli değişmekte ve buna bağlı olarak da değişen koşullara ayak uydurmak önem arz etmektedir. Yatırımcılar, başaralı işlemler gerçekleştirmek için tutucu davranışlar sergilemek yerine değişime açık olmalı, korkmamalı ve yeni durumlara hemen uyum sağlamaya çalışmalıdır.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.