Atilla Yeşilada ile Kripto Piyasasının Geleceği | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Atilla Yeşilada ile Kripto Piyasasının Geleceği

Atilla Yeşilada kripto para eğitim ve danışmanlık hizmeti veren İşternet öncülüğünde gerçekleşen The Wolf of Crypto Yatırımcı Zirvesi'nde kripto piyasasının geleceği hakkındaki görüşlerini paylaştı.

İşternet öncülüğünde, 29 Ocak 2022 günü düzenlenen The Wolf of Cyrpto “Kripto Para Yatırımcı Zirvesi”, kripto para piyasaları ve finans dünyası içinden birbirinden özel isimlere ev sahipliği yaptı.

The Wolf of Cyrpto zirvesinde, İşternet’in kripto yatırımcıları ve meraklılarıyla bir araya getirdiği isimler arasında en göze çarpanlar uzmanlardan birisi de Türkiyenin önde gelen ekonomistlerinden Atilla Yeşilada idi. Radisson Blu Hotel ev sahipliğinde düzenlenen zirvede söz alan Yeşilada, katılımcılarla kripto para piyasalarının geleceği hakkındaki görüşlerini paylaştı. Hatta kripto para zirvesi öncesinde attığı tweetle büyük merak uyandırdı.

yarın sizinle birlikte olacağım için çok heyecanlıyım. Bütün hayallerinizi yıkacak bir söyleşim var:))) https://t.co/vVPVxjPce3

— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) January 28, 2022

Kriptonun geleceği ana tema olsa da Yeşilada, çeşitli varlık türlerinin piyasa farklılıklarından tutun kripto dışı gelecek varlık değerleri olasılıklarına kadar geniş bir yelpazede katılımcılara bilgi ve birikimlerini aktardı.

Bir yandan zirvenin moderatörlüğünü yürüten Saadet Büyük’e de zaman zaman sorular yönelten Atilla Yeşilada, yer yer yaptığı esprilerle katılımcıların yüzünü güldürdü. Bahsettiği konuların ciddi ve teknik boyutlarını eğlenceli ve oldukça enerjik bir havayla sunan Atilla Yeşilada’nın konuşmasındaki bazı ara başlıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kripto Para Piyasalarının Geleceği
  • Farklı Piyasa Türleri
  • Kripto Para ve Kripto Varlık Ayrımı
  • Merkez Bankası Bonoları
  • İtibari Paralar

Atilla Yeşilada Kimdir?

Doktor Atilla Yeşilada sadece kripto para piyasalarıyla ya da ilgilileriyle değil, gündelik hayatın ekonomisine dair bir şeyler okuyanların ya da izleyenlerin de sık sık karşısına çıkabilen ünlü bir ekonomist, gazeteci ve tv programcısıdır.

Atilla Yeşilada Eğitim Hayatı

1961 yılında İstanbul’da doğmuş Yeşilada lise eğitimini Avrupa’da, ST George Avusturya Lisesi’nde tamamlamış bu dönemde lise öğrenci değişim programıyla ABD’de de bir yıl burslu eğitim aldıktan sonra 1980 yılında mezun olmuştur.

Hemen arkasından Eastern Illinois University bünyesinde ekonomi ve işletme ana bilim dalında lisans derecesi alan Yeşilada zaman kaybetmeden California University, ekonomi ana bilim dalında yüksek lisansını tamamlamıştır.

Sonrasında New York’ta yer alan Troy Rensselaer Polytechnic Instıtute bünyesinde “finansal ekonomi” alanında doktora tezini savunarak Dr. Ünvanına hak kazanmıştır. 1989 yılında The Jerome Levy Enstitüsü kadrosunda araştırma görevliliği yürüten Yeşilada 1990 yılında ülkesine dönmeye karar vererek iş hayatına atılmıştır.

Atilla Yeşilada Kariyeri

1990 ve 2011 yılları arasında kendi öz geçmişine “Eczacıbaşı Menkul Değerler” ve “Global Menkul Değerler” gibi yatırım firmalarında önemli görevler ekleyen Atilla Yeşilada’nın 2001 yılında Murat Üçer ile Global Source Partners’in Türkiye danışmanlığına getirilmesi, onun kariyerindeki önemli bir kırılım noktası olmuştur.

Ayrıca İstanbul Analytics markası altına otuzdan fazla Türkiye ölçekli firmaya danışmanlık yapan Atilla Yeşilada, danışmanlık ve analistlik görevlerini halen sürdürmekte ek olarak finans alanında konuşmalar da yapmaktadır.

Ekranlar, Kitaplar ve Yazılar

Cnbc-e, HaberTURK, Business Channel, Cem TV gibi izlenmesi yüksek kanallarda ekonomi programı ve haber analiz programları sunuculuğu da yapan Atilla Yeşilada ayrıca üretken de bir yazardır. Yeşilada’nın bugüne kadar yayımladığı kitaplar ve internet yazıları şunlardır:

  • Muhalif Bir Ekonomistin Güncesi (2017, Kitap)
  • Hormonlu Büyüme Yıllar (2018, Kitap)
  • Ekonomide Sonuna Geldiğimiz Yollar (2019, Makale)
  • Ekonominin Bitiş Düdüğü ve Başlama Vuruşu (2020, Makale)

Ayrıca Atilla Yeşilada yeni nesil iletişim ve etkileşim platformlarını da yakında takip ederek hem aktif bir sosyal medya kullanıcısı olmuş hem de işlerine bir de youtube yayıncılığı eklemiştir. Kitapları çok okunsa da en çok takip edilen işlerini genellikle youtube içerikleri oluşturur.

The Wolf of Cyrpto zirvesinde sahnede yerini alan Yeşilada’nın bilgilendirici ve eğlenceli konuşmasıdan bazı satır başlıkları şunlardır.

Anektodlarla Piyasa Olgusu

Dr. Atilla Yeşilada kripto paraların geleceği ve teknik meselelere girmeden önce zirve katılımcılarına çeşitli anektod ve bilgilerle piyasa olgusunu aktarmaya çalışmıştır.

Bu bağlamda on dokuzuncu yüzyılın sonlarında kadar Amerika’da bir merkez bankası bulunmadığını ve her bankanın “bono” mantığıyla eyaletten eyalete farklı paralar bastığını belirten Yeşilada, bir metanın neden piyasası olduğunu ve hangi koşullarda varlık sayılması gerektiğini kısaca betimlemiştir.

Böylece devletlerin itibari paralarının da aslında bir piyasa ürünü olduğuna dikkat çeken Yeşilada ek olarak farklı piyasa türlerine dair örneklerle aktardığı bilgileri çeşitlendirmiştir.

Piyasa Çeşitleri

Herhangi bir piyasada satılabilen emtialar ile nasıl kazanç elde edileceğinin sistemsel mekanizmalarını aktaran Yeşilada; bono, tahvil, hisse senedi gibi yatırım araçlarının faiz ve çeşitli oranlarla katma değer oluşturduğunu belirtirken kripto piyasalarının daha farklı olan doğalarına dikkat çekti.

Bu doğrultuda kripto varlıkların değerlerini sadece kripto paralar olarak düşünmememizi tavsiye eden Yeşilada, kripto paraları daha alt bir küme olarak tasnif edip asıl piyasaların geniş kapsamda kripto varlık pazarları olduğunu aktarmıştır.

Kripto Paraların Doğası

Atilla Yeşilada, kripto paraların oldukça yeni bir olgu olmasına rağmen çeşit sayısı olarak itibari para birimlerini yüzlerce kez geçtiğine vurgu yaparken bu noktadaki denetimsizliğin de hem fırsatlar hem de riskler doğurabileceğini aktardı.

Binlerce kripto para çeşidi var diyen Yeşilada’ya göre bu kadar çok aktörün olduğu kripto piyasaları haliyle devlet para birimlerine endeksli bütün piyasa çeşitlerinden ayrı bir yerde değerlendirilmelidir.

Bu noktada devlet müdahalelerinin de kripto paralar üzerinde ne kadar mümkün olup olmadığına dair de bazı düşüncelerini paylaşan Yeşilada, yeni bir varlık değerinin geleceğine dair bir portre çizerek katılımcılara bilgiyle dolu eğlenceli dakikalar yaşattı.

Risk İştahı ve Korku

Kripto piyasaları yorumlama ve anlamak için piyasadaki risk iştahı ve korku gibi psikolojik dinamiklerin oynadıkları rolleri aktaran Yeşilada, risk iştahının aşırı düştüğü durumlarda kripto dahil neredeyse bütün piyasalarda likiditeye dönüşün ilk büyük refleks olduğunun altını çizdi.

Bu noktada altın gibi en temel meta değerlerinden birisinin bile çeşitli durumlarda piyasadaki artan korkunun etkisi altına girebildiğini ve nakitte kalmanın ön görülebilir bir yatırımcı davranışı olacağını belirten Yeşilada, böyle durumlarda soğukkanlı ama rasyonel olmanın önemi vurgu yaptı.

İklim Değişikliği ve Piyasalar

Atilla Yeşilada bir noktada piyasadaki Çin hakimiyeti ve kripto para madenciliğinin engellenmesine yönelik girişimlerden bahsederken, bazı madencilik faaliyetlerinin iklim krizine olumsuz yansıdığını ancak bu yönden de yeni gelişmelerin yaşandığını aktardı.

Karbon ayak izlerinin en aza indirildiği çeşitli yatırım araçları ve varlık değerlendiren Yeşilada’ya göre kripto paralardan sonraki yeni furya iklim kriziyle barışık metalar olabilir. Bu durum henüz fikir aşamasında olsa da kripto paraların on beş yıl gibi kısa sürede yol aldığı mesafeye işaret eden Yeşilada, bu alanda beklenenden daha yakın gelişmeler olacağını düşündüğünü

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.