Teknik Analiz : Zaman ve Grafik | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Teknik Analiz : Zaman ve Grafik

TA kısaltmasıyla da bilinen Teknik Analiz konusunu ne kadar biliyorsunuz? Aklınızdan bir şeyler geçse bile teknik analiz nedir tanımını bir sözlük maddesi gibi yazmak pek mümkün değildir. Ancak içeriğindeki ana iki unsuru belirterek belki bir giriş yapılabilir: zaman ve grafik. Zaman hem işlem açma dakikliğini hem de kısa vadeli kar beklentisini temsil ederken, grafik kelimesi bizi bunlara götürecek verilerin modellenmesini kapsayan tekniğe işaret eder.r

Yatırımlarınızı kara çevirmek için bir yöntem ve strateji kurmak şarttır. Aksi takdirde kısa, orta ya da uzun vadede hiç fark etmeden kaybetmeye meyillisiniz demektir. İşte bu noktada teknik analiz nedir meselesi devreye girer.

Neticede kripto para piyasalarında şans oyunu oynamıyoruz değil mi?

Teknik analiz, yatırımların ve varlıkların rastgele bir oradan bir buraya aktarılmasının önüne geçmek için portföyünü bir sisteme oturtmaya kararlı her yatırımcının yöneldiği analitik bir yöntemdir.

Teknik analize dair aşağıda birçok bilgi ve detaya ulaşabilirsiniz ancak başlamadan jenerik bir tanım olarak şu bilgiyi aklınıza not edin:

Teknik analiz ne kadar karmaşık ve zor olursa olsun; işinin ehli uzman eğitim danışmanlarından alacağınız dersler ile bir hafta gibi kısa sürede öğrenebileceğiniz bir yöntemdir.

Üstelik yaşınız, mesleğiniz, öğrenim seviyeniz ne olursa olsun!

İçindekiler

  1. Teknik Analize Giriş
  2. Teknik Analiz Tarihçesi
  3. Teknik Analizde Yatırımcı Profili
  4. Teknik Analiz Nasıl Çalışır?
  5. Teknik Analiz İndikatörleri
  6. Yardımcı İndikatörler
  7. Teknik Analiz ve Temel Analiz Farkları

Teknik Analize Giriş

KRİPTO PARA YATIRIM EĞİTİMİ

Kripto borsalarında kazanmak için gereken herşeyi öğrenin.

DETAYLI İNCELE

TA’ya giriş için bu konseptin tabiri caizse felsefesini anlamak önemlidir. Profesyonel yatırımcıların her biri teknik analizi kısa sürede bol kazanç sağlamak için önemli bir araç olarak görmektedir. Bunun nedeni istatistik ve grafiğe dökülmüş verilerin belirli döngüler doğrultusunda ön görüler sağlayabilmesidir.

En nihayetinde anlık oynaklığın en üst seviyede olduğu kripto para borsalarında en çok kar elde edenler en kısa sürelerde başarılı biçimde pozisyon kapatanlar arasındadır. Bu nedenle aslında Teknik Analiz doğru zamanda doğru işlemi açarak en kısa sürede o işlemi karla kapatmanın hesaplamalarla mümkün olmasını sağlar.

Teknik Analiz Tarihçesi

Uzun zamandır var olan bir olgunun, kavramın ya da kurumun tarihi aktarılırken, çeşitli kırılımları tespit edip bu bütüncül zaman dilimini bir çizelgeye ve periyodlara oturtmak oldukça yardımcı olur.

Teknik analizin tarihini de erken dönem ve modern dönem olmak üzere iki zaman dilimine bölmek mümkündür. Bu zamanlama ayrımı TA’nın gelişimini anlamamız açısından her açıdan faydalı olacaktır.

Erken Dönem

İnsanlığın kar motivasyonu, hesaplama tutkusu ve geleceği görme hevesiyle birleştiğinde ilk teknik analiz yöntemleri ortaya çıkmaya başlamıştır.

Bu teknik analiz yöntemleri oldukça ilkel olsalar bile, 18. Yüzyılda Japonya’da pirinç tüccarları arasında ve ondan yüz sene öncesinde ise Amsterdam’da görülmüşlerdir.

Bu yüzyılların kapitalizmin ve finansal sistemlerin gelişip serpildiği dönemlere denk gelmesi ise haliyle tesadüf kabul edilemez.

Erken dönem teknik analizleri, donanımdan ve elektrikten yoksun oldukları için el yapımı levhalar ve parmak hesabı matematik yordamıyla ilerlemekteydi. Lakin insan medeniyetinin yirminci yüzyıldaki teknolojik sıçramasıyla birlikte teknik analiz hem yaygılanştı hem de gelişmiş modern bir yatırım aracı haline geldi.

Modern Dönem

Modern dünyada ise teknik analiz önemli isimlerin katkılarıyla bambaşka bir boyuta taşınmıştır.

Bir finans yazarı ve gazetecisi olan Charles Dow, ki aynı zamanda meşhur Wall Street Journal’ın da kurucusudur, kişisel varlıkların ve finans piyasalarının, sık sık biçimde dönemlere ayrıştırılarak analiz edilebilecek döngüler içinde davrandığını keşfeden ilk isimdir.

Çalışmaları finans dünyasında o kadar etkili olmuştur ki Dow kendi adıyla anılan bir teoriye bile sahip olmuştur. Charles Dow’un en az değerli kişisel varlığı kadar Dow teorisi de teknik analizin gelişiminde önemli yapı taşı olmuştur.

Dow Teorisi

Dow teorisi finansal piyasaların, kripto piyasalarına da uyarlanabilir en temel perspektifini oluşturmaktadır. Kendi içinde bu teorinin üç önemli argümanı ve varsayımı bulunur:

  • Fiyat hareketleri vakit geçtikçe döngüsel olarak tekrara düşer.
  • Fiyat olgusu piyasadaki nakitin ve yatırımcı dinamiklerinin nihai bir yansımasıdır.
  • Bu nedenle zaman ve mekândan bağımsız herhangi bir piyasadaki tüm parametreler, fiyatların üzerindeki çoğul etkenlerdir.

Eğilimlerde geri dönüşü keşfetmeye odaklanan bir metot olmasından kaynaklı olarak, bir yatırım işlemine başlama zamanını tespit etmek TA sayesinde daha kolaydır.

Teknik Analizde Yatırımcı Profili

Teknik analizin karmaşık teknik detaylarında kaybolmadan önce bu yola baş koymuş yatırımcı adayların ilk başta kendi profilleri hakkında net olmaları bir hayli önem taşımaktadır.

Şöyle ki bir yatırımcının;

  • Sermayesinin Niceliği
  • Zaman Esnekliği
  • Yatırımdan Ne Beklediği
  • Hırslı mı Kaygılı mı Bir İnsan Olduğu

Gibi kendi profiline dair detaylar hususunda net ve emin olması, teknik analizler yaparken en önemli hedef oluşturucular olarak  gereklidir. Eğer yatırımcı bu profili emin bir şekilde çizemiyor ise bu durum onun yatırımlarına zarar verici olabilmektedir.

Bu bağlamda yatırımcı profilleri kişilerin ne kadar süreyle yatırımlar yapmak istediklerini, yatırımlarının karşılıklarını almak için ne kadar vakit bekleyebilecekleri gibi sorularla iki ana grubu ayrılabilir.

Bu ayrım ekşi sözlükte kripto başlıkları altında sürekli bahsi geçen gizemli “uzun-kısa cemaatini” andırabilir. Ancak ekşi sözlükteki bu kavram daha çok kaldıraçlı işlem yapan long ve short pozisyonları açan yatırımcıları işaret eder.

Profiller ise günlük ve uzun vadeci olmak üzere ikiye ayrılır.

Günlük Alım Satım

Eğer bir yatırımcı gün içinde çok fazla işlem yapacak ve anlık fiyat oynaklıkları üzerinden sörf yaparak kar etmeyi amaçlayacak ise gün içindeki en küçük hareketlilikleri bile takip etmek zorundadır.

Günlük olarak pozisyonlar açıp kapatıyorsanız grafiklerinizi beş, yirmi, altmış, yüz yirmi dakikalık bölümlerde sürekli izliyor olmalısınız. Belirtilen periyotların grafik görünümleri sürekli olarak ulaşabileceğiniz bir ekranda olmalıdır.

Trader denilen yatırımcılar çoğunlukla al satçı olarak bilinirler ve böyle çalışır bunun için teknik analiz yaparlar.

Uzun Vadeci Profil

Kendinizi günlük işlemler açıp kapatacak kadar hızlı ticaret yapacak gibi hissetmiyorsanız belki de siz de uzun vadeci bir yatırımcı profiline sahipsiniz.

Eğer öyleyse herhangi bir kripto para birimini alarak çok uzun süreler elinizde tutarak kar yapmak için teknik analizlere başvurmalısınız. Bu profildeki yatırımcıların kaçınması gereken en önemli hata, misalen altı aylık düşündükleri bir yatırımları ilk dört ayda tepe noktasına ulaştığına karlarını realize etmemeleridir.

Aynı zamanda bir kripto paranın fiyatı, itibari paralardaki enflasyonun altında oranlarla artarsa bu yatırımcının kar etme yanılgısına dönüşebilir.

Artık profilinizi şekillendirmeye başladıysanız teknik analizin çalışma ilkelerine bakmak için hazırsınız.

Teknik Analiz Nasıl Çalışır?

Bu başlık altında teknik analiz nedir sorusunu TA nasıl çalışır sorusuyla harmanlayarak, teknik analizin gerçek bir portresini, çalışma prensipleriye çizmeye çalışacağız:

  • Teknik analiz yönteminin çıkış varsayımı, bir kripto paranın fiyatındaki hareketlenmeleri spontane ve random gelişmediğidir.
  • Fiyat değişimleri genellikle belirli bir zaman geçtikten sonra betimlenebilir eğilimlere girer.
  • Kripto para piyasalarında fiyat ve işlem sayısındaki değişikliklerin, grafiksel formasyonlar üzerinden açıklanması ve eğilimlerin güncel hali geleceğe yönelik hareketlerini ön görme aracıdır.
  • Daha öncesinde yaşanmış fiyat dalgalanmalarının ileri zamanlarda da bire bir yaşanabileceği varsayımı üzerine çalışır.
  • TA işin aslı sadece fiyat hareketlenmelerinin denkleme katıldığı bir analiz yöntemidir.
  • Ancak bu fiyat hareketleri esasında rakamsal duygu yansımaları şeklinde derinliklidir.
  • Arz, talep ve piyasa aktörlerinin çarpışmasıyla belirlenen bir kripto paranın fiyatı esasında yatırımcıların kaybetme endişesi ve açgözlülük duygularıyla paralel ilerlemektedir.
  • TA kullanan yatırımcıların önceliği bu duyguların finansal yansımalarını ön görerek dalgalanmalardan yararlanmak ve kar sağlamaktır.
  • Teknik analiz yapmak isteyen bir yatırımcı fiyat hareketlerinin geçmiş verilerinden ve işlem hacimlerinden analizi için yeterli olacak bütün bilgileri edinebilir.
  • Teknik analizin yoğunlaştığı nokta esasında yüksek yüzdeli tahminler yürütebilmektir.
  • Bu doğrultuda fiyat hareketleri ve işlem hacimlerini yorumlamak, fiyattaki kırılmaların seviyelerini ön görmeyi kolaylaştırır.
  • TA yüksek likidite ve yüksek hacimli piyasalarda daha iyi çalışır.
  • Bunun nedenli yüksek likidite ve hacme sahip borsaların spekülasyon ve olağan dışı koşulları daha iyi absorbe etmesi ve TA’yı yanıltacak koşullardan az etkilenmesidir.
  • Fiyat hareketlerini analiz etmek ve karşılığında değerlendirilebilir fırsatları tespit etmek için, yatırımcılar indikatörler (göstergeler) şeklinde isimlendirilmiş alternatifli grafik araçlarını kullanmaktadır.
  • Çoğu trader tek bir gösterge yerine birbirlerini doğrulaması gereken birkaç gösterge kullanarak analizinin sağlamasını yapmaya çalışır.

Teknik Analiz İndikatörleri

Teknik analizde kullanılan inkatörler genellikle şu çeşit grafikler üzerinden okunmaktadır:

  • Çubuk grafikler
  • Mum grafikleri
  • Çizgi grafikler
  • Nokta ve şekil grafikleri

Peki bu grafik çeşitlerinin herhangi biri üzerinden ele alacağımız teknik analiz indikatörleri nelerdir?

İndikatörleri grafiklerde oluşturdukları formasyonlar üzerinden üç ana kategoride inceleyebiliriz.

Yükselen Eğilim Göstergeleri

Bazı grafik formasyonları dört saatlik, günlük, haftalık ya da aylık dönem döngülerinde, TA yaptığımız kripto paranın yükselen bir eğimle fiyatlanacağının habercisi olabilmektedir.

Bu formasyonlar teknik analiz uygulayan yatırımcılar için genellikle alım yapma sinyali olarak yorumlanır. Fiyat değişimlerini tespit etmek adına için yükselen eğilimlerde birinci dip ve ikinci dip noktalarını tespit etmek hayati önem taşır.

Bu tarz grafiklerde fiyat oynamaları fiyat düşerken bile bir önceki dip noktası üstünde kalabiliyorsa bu kripto para için yükseliş trendinin sürdüğü söylenebilir.

Fiyatların yükselen eğilimde olacağını gösteren grafik formasyonları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çift dip formasyonu
  • Yassı taban formasyonu
  • Çanak formasyonu
  • Üçlü dip formasyonu
  • Ters baş omuz formasyonu
  • Düşüş Trendi Göstergeleri

Düşüş trendi formasyonlarında fiyatlar genellikle aşağı yönlü dalgalanmaktadır. Bu tür durumlarda bazı zamanlar küçük yükselişler yanıltıcı olsa bile genel trend aşağı yönlüdür.

Kripto para yatırımcıları teknik analizlerinde genellikle ikincisi, birinciden aşağıda olan ikili tepe formasyonları üzerinden satış sinyalleri yorumlarlar. Bu tür düşüş formasyonlarında olabilecek en iyi seviyeden kripto varlığınızı satmak en karlı hareket olacaktır.

Bu tür düşme eğilimlerini yansıtan grafik formasyonları aşağıdaki isimlerle bilinmektedirler:

  • Üçlü tepe
  • Çift tepe
  • Elmas formasyonu
  • Ters çanak
  • Devam Akımı Göstergeleri

Bu TA göstergeleri yükselen ya da düşen yönlere göre eğilimlerin süreklilik arz edeceğini tahmin etmeye yarayan araçlardır.

Bu bağlamda yükselen fiyatlara sahip bir kripto paranın bu trendini devam ettireceği aşağıdaki grafik formüllerinden anlaşılır:

  • Yükselen üçgen formasyonu
  • Bayrak formasyonu
  • Flama formasyonu
  • Alçalan takoz
  • Dikdörtgen

Fiyatlardaki düşüşlerin devam edeceği sinyalini veren grafiksel işaretle ise şunlardır:

  • Alçalan üçgen
  • Ters flama
  • Ters bayrak
  • Yükselen takoz

Yardımcı İndikatörler

Yukarıda yer alan temel grafik indikatörlerinin yanısıra teknik analiz içinde işlevsel olarak kullanabileceğiniz birden çok yardımcı indikatör de bulunmaktadır.

Bu yardımcı indikatörler genel eğilimleri tanımak için faydalı olmalarına ek olarak, potansiyel alış ve satış noktaları hakkında bilgi edinmemize de yararlar. Burada en yaygın olarak kullanılan teknik analiz yardımcı indikatörlerini şu şekilde listeyebiliriz:

Eğer en temel bu beş indikatör hakkında daha detaylı bilgiler edinmek isterseniz “Teknik Analizde Kullanılan 5 İndikatör” makalemizi okuyabilirsiniz.

Ayrıca son başlığımız teknik analiz ile temel analiz karşılaştırmasını okumadan önce “Kripto Para Temel Analiz Rehberi” makalemizi okuyarak temel analiz hakkındaki bildiklerinizi tazeleyebilirsiniz.

Teknik Analiz (TA) ve Temel Analiz (FA) Farkları

Makalemizin son ana başlığında iki analiz türü arasındaki farkları daha görünür kılacak bir karşılaştırma yapmaya çalışacağız. Maddeler halinde ele alacağımız iki analiz türüne dair bilgi ve özelliklerle artık bu analizleri birbirine karıştırma şansınız kalmayacak.

  • Temel analiz; karlar, sponsorlar, finansal ölçütler ve proje yönetimi gibi temel kriterleri temel alarak bir coin ya da token hakkında değerlendirmeler yapmaya çalışır.
  • Temel analistler, kripto projesine dair bilgileri, ele aldıkları kripto para birimine dair beklentileri öğrenmek ve güncel fiyatın alım için uygun olup olmadığını belirlemek için kullanırlar.
  • Teknik analiz ise; bir coin ya da tokenin grafik, hacim ve daha da önemlisi fiyat verilerini ele alarak ön görüde bulunma ihtimallerini içerir.
  • Teknik analiz yapan yatırımcılar, geçmiş fiyat değişimlerini ve piyasa hacmini görmek için grafikler kullanır, spesifik şablonlara ve piyasa davranışlarına odaklanırlar.
  • Buna karşın temel analiz (FA), bir kripto parayı, potansiyeline ve bağlamına göre değerlendirir.
  • Teknik analiz dayandığı temel piyasa fiyatlarını zaten her faktörün bir toplamı olarak ele alırken, temel analiz (FA), nitel parametrlere daha çok dikkat eden geniş bir analiz stratejisini benimser.
  • Temel analiz, bir kripto paranın gelecekteki fiyatının sadece geçmiş fiyat verilerden çok daha farklı şeylere de bağlı olduğunu varsayarak teknik analizden ayrışır.

Teknik verilere gözlerini kapayan ve hisleriyle hareket eden yatırımcılar genellikle iyi birer teknik ve temel analist olan yatırımcılar karşısında silahsız savaşan askerler konumuna düşebilirler. Bu durumda kazanan taraf olmak için en güçlü silahımız ise kendimize yapacağımız yatırımdır: eğitim!

İşternet’in teknik analiz eğitimiyle; teknik analiz bilgi ve becerilerinizi üst seviyelere çıkarmak için vakit kaybetmeden bizim ile iletişime geçin.

 

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.